Slovenija
19 ogledov

Nemško-francoski voz naj bi bil pravi

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Po koncu po njegovih besedah "v marsičem enega prelomnejših" vrhov Ervopske unije je premier Borut Pahor dejal, da mora Slovenija slediti reformam v območju evra.

Ne le to. Premier Borut Pahor je poudaril, da želi Slovenijo navezati na nemško-francoski voz reform v območju evra. Pahor je prepričan, da je prav omenjeni voz tisti, ki zna Evropsko unijo potegniti naprej. S francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem naj bi sporazum o strateškem sodelovanju podpisal decembra, z nemško kanclerko Angelo Merkel pa pogajanja še potekajo.

Tokratni vrh je premier označil za prelomnega. "Ocenjujem namreč, da so sklepi, vzdušje in pozicioniranje Slovenije v okviru teh odločitev tako pomembni, da moramo o tem premisliti na ravni celotne politične elite. Na ta sestanek bom povabil tudi predsednika države," je pojasnil. Sestanek naj bi se zgodil v roku 14 dni.

Sankcije so potrebne
Pahor je glede vprašanja odvzema glasovalnih pravic, ki bodo na dnevnem redu spet na decembrskem vrhu, dejal, da ukrep podpira. "Jaz mislim, da je treba sankcionirati tiste, ki ogrožajo stabilnost evra in pika," je dejal in dodal, da ga Slovenija ne. Medtem ko večina zahodnih držav sankcije podpira, je večina vzhodnoevropskih držav proti. "Nič me ni strah, da me kritizirajo in da sem nepopularen. To je moje delo," je še poudaril premier.

Ob tem je še poudaril, da glede na to, da Slovenija "ječi od sprememb, ki se dogajajo, in gre skozi vihar nepopularnih ukrepov", pričakuje, da bodo to storili tudi drugi. "Sicer bomo znova storili, kar smo v primeru Grčije, in v državnem zboru me bodo vprašali po zdravi pameti. In imeli bodo prav," je dodal.

Kmalu izmenjava
Ratifikacijski noti glede arbitražnega sporazuma bosta izmenjani do konca leta, je povedal Pahor. S tem se bo ob koncu pristopnih pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo lahko ob podpisu pristopne pogodbe začel tudi postopek implementacije arbitražnega sporazuma. "Tu ne pričakujem velikih težav," je še dejal premier po koncu vrha EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.