Slovenija
31 ogledov

Nenavadna veleposlanica

Marjan Hribar Anže Petkovšek
Marjan Hribar. Na seji vlade zoper sporazum Acta ni bilo nasprotovanj.

"Gradivo o sporazumu Acta so obravnavali na vladi, po mojih informacijah glede tega ni bilo nasprotovanj," je povedal Marjan Hribar z ministrstva za gospodarstvo nekaj ur po tistem, ko je veleposlanica na Japonskem Helena Drnovšek Zorko na spletu objavila osebno opravičilo, ker je v imenu Slovenije podpisala omenjeni sporazum.

Nenavadno ravnanje

"Domnevam, da bomo o ravnanju veleposlanice govorili na seji vlade. Ravnanje je skrajno nenavadno," je povedal Darijan Košir, direktor vladnega urada za informiranje.

Kdo je sprejel sporazum

Košir je tudi podrobneje razložil postopek sprejemanja sporazuma Acta. Najprej so se o njem uskladili ministrstva za finance, pravosodje in gospodarstvo ter služba vlade za evropske zadeve. Potem ga je soglasno podprl odbor vlade za gospodarstvo in na koncu – brez razprave – še odbor državnega zbora za evropske zadeve. "Tudi stroka oziroma urad za zaščito intelektualne lastnine na sporazum ni imel pripomb," je dodal Hribar.

Na tej osnovi je bilo izdano dovoljenje veleposlanici na Japonskem, da sporazum podpiše, ko bosta z njim soglasni dve tretjini članic Evropske unije (EU). Zakaj ga je podpisala ravno veleposlanica? "Ker je bilo tako bistveno ceneje, kot če bi posebno za podpis na Japonsko pošiljali ministra," je razložil Košir.

Številna negodovanja

Slovenska zakonodajna oblast o sporazumu ne bo več odločala, 1. marca pa bo v Evropskem parlamentu začetek javne razprave o njem. Sledili bodo postopki ratifikacije. "Če bodo v javni razpravi ugotovili, da sporazum pregloboko posega v osebnostno integriteto posameznika, se bodo iskale drugačne rešitve," je napovedal Hribar.

Nezadovoljstvo s sporazumom je zadnje dni izrazilo precej posameznikov in institucij, med njimi Sazas.

Komentarjev 2
  • mufi 13:15 01.februar 2012.

    Vsa čast "dobrovernosti".

  • erikkk 23:04 31.januar 2012.

    Vse lepo in prav ... a prav ta skupina ki jo je naštel gospod Marjan Hribar je nekaj dovolila , brez da bi popvrašali tudi vse državljane. 99% državljanov je temu nasprotnih in bo zaradi tega lahko nastal ...prikaži več še kak nasilen kaos , sploh zaradi tega da se je državljanom delalo nekaj iza zaprtih vrat in se jih ni nič uprašalo..... Gospoda na vladi slovenije, in kot je že dejala Nataša pirc, tko se to ne dela.Ampak kot je iz članka razvidno se gospoda še naprej nameravajo vest ignorantsko do svojih državljanov in še naprej podpirat to skrajno škodljivo in neumno Acto. A taka vstrajnost poe da je nekaj strašno narobe ...