Slovenija
121 ogledov

Nenujni bodo plačali

ZD Maribor Žurnal24 main
Dežurni zdravnik. Zaradi preobremenjenosti pediatrične ambulante bodo za nenujen obisk zaračunali 25 evrov.

V dežurni pediatrični ambulanti Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor paciente vse pogosteje opozarjajo, da bo zaradi preobremenjenosti ambulante v prihodnosti za nenujne storitve treba plačati. “Več kot polovica obiskov staršev z otroki ni nujna,” pojasnjuje Katarina Koražija Krajšek, vodja enote, in kot nenujne vzroke obiskov našteje povišano temperaturo, kašelj ali običajne znake prehlada. Obisk je upravičen, če otrok nenadoma zboli in ima težje bolezenske znake.

Pritisk delodajalcev?
“Vzrok za polne čakalnice je verjetno pritisk delodajalcev na starše, naj med delovnim časom ne zapuščajo delovnega mesta na račun bolniškega staleža,” med drugim meni Koražija Krajškova in dodaja, da se storitev v višini 25 evrov plača, če zdravnik po pregledu ugotovi, da gre za nenujni obisk, starš pa vztraja pri zdravljenju. Tega sicer še ne izvajajo, o ukrepu pa resno razmišljajo.

Manjka še pet pediatrov
Dežurni pediater je v ZD sicer na voljo le do 23. ure. Ponoči otroke pregledajo v urgentni ambulanti Klinike za pediatrijo UKC Maribor, kjer opravijo okoli dva pregleda na noč. “Sprejmemo vsakega, po pregledu pa se odločimo, kako nujna je zadeva,” pojasni Martin Bigec, predstojnik klinike, v kateri se že nekaj časa borijo s pomanjkanjem pediatrov. Pojasnjuje, da se je njihova ekipa pred časom okrepila z dvema pediatroma iz Murske Sobote. “Zdaj nas je 15 specialistov pediatrov in šest specialistov na intenzivni negi. Za optimalno delovanje bi si želeli še okoli pet pediatrov,” dodaja Bigec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.