Slovenija
44 ogledov

Neobičajni dogodki

Sladojević je celotno vsebino devet strani dolge ovadbe skupaj z dokumenti, na k Žurnal24 main
Kranj. Nekdanji občinski direktor z ovadbami opozarja na “neobičajne dogodke v enem dnevu poravnave”.

“Za podajo ovadbe proti županu Mohorju Bogataju, odvetnikoma Aljoši Drobniču in Kristijanu Gnilšaku ter tretjim osebam sem se odločil zaradi suma, da je bila Mestni občini Kranj (MOK) povzročena škoda v višini 700 tisoč evrov,” je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil nekdanji direktor kranjske občine Aleš Sladojević.

Povod za ovadbo je bila poravnava med MOK in Stanovanjsko zadrugo Gorenjske (SZG), kjer je po mnenju Sladojevića možno zaznati usklajena dejanja z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi.

Kdo je prejel ovadbo
Poslano
. Sladojević je ovadbo naslovil na generalno državno tožilstvo in Nacionalni preiskovalni urad, v vednost pa tudi na davčno upravo, računsko sodišče in Komisijo za preprečevanje korupcije.

Ključni ponedeljek
“Potek dogodkov med 19. 11. in 25. 11. 2010 ter dejstva, povezana z nakazilom in finančnim stanjem SZG, po mojem mnenju kažejo, da se je skupina za svoja ravnanja najverjetneje dogovorila in jih uskladila ob Bogatajevem nastopu funkcije župana MOK 18. 11. 2010,” je v ovadbi zapisal Sladojević. Bogataj je primer tožbenega zahtevka SZG proti občini v petek, 19. 11. 2010, vzel občinski pravni službi in ga predal odvetniku Aljoši Drobniču. Drobnič je v ponedeljek, 22. 11. 2010, izdal pravno mnenje, da je poravnava za občino koristna, isti dan pa že sprejel predlog poravnave odvetnika tožeče stranke Primoža Kozine in ga tudi potrdil. V ponedeljek ob 15.05 je Kozina, ki je pooblastilo za zastopanje SZG prevzel ravno ta dan, na sodišču že vložil vlogo za razpis obravnave, v kateri je predlagan znesek, navedeno pa je tudi, naj se denar nakaže na njegov fiduciarni račun.

“Vsi ti dogodki enega dne pri porabi javnih sredstev niso običajni,”
je v ovadbi opozoril Sladojević. Spomnimo, prejšnja mestna uprava je tožbeni zahtevek pred prihodom Bogataja tri leta zavračala kot neutemeljenega.

Kozina se na naroku poravnave 25. 11. 2010 potem sploh ni pojavil; namesto njega se je za tožečo stranko proti občini zglasil odvetnik Kristijan Gnilšak, ki je sredstva poravnave prejel na svoj fiduciarni račun.

Apel funkcionarjem

Sladojević v zvezi z ovadbo ni želel izražati nobenih pričakovanj, je pa naslovil apel na vse občinske funkcionarje od svetnikov do župana. “Ugotoviti morajo, ali je bila MOK 22. 11. 2010 povzročena škoda; če je odgovor da, kako se bo odpravila in kako preprečiti, da se v prihodnje ne bo ponovila,” je sklenil.

Kaj pravita ovadena

“Ovadbe ne morem komentirati, ker je nisem prebral. Tako kot je prejšnji župan zaupal svojim odvetnikom in nekdanji direktor občinske uprave svojim pravnim svetovalcem, tako sem sam zaupal svojemu pooblaščenemu odvetniku. Trdim, da je bila poravnava s SZG zakonita, in ne vidim razloga, da ne bi bila,” je zapisal Bogataj.

“Ne vem, zakaj bi nastala škoda. Škoda je nastala, ker se prejšnja oblast ni hotela poravnati. Najbolje bi bilo, če bi bila poravnava sklenjena dve, tri leta nazaj. MOK bi najmanj plačala,” pa je včeraj za Radio Kranj dejal odvetnik Gnilšak.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.