Slovenija
63 ogledov

Neodvisna bosta profesionalna župana

Volitve. Prestolnica Koroške bo po Matjažu Zanoškarju za šefa dobila neodvisnega kandidata.

Andrej Čas in Ksandi Javornik, kandidata za župansko mesto v Slovenj Gradcu, ki se jima je uspelo uvrstiti v drugi krog, sta prepričana, da jima bodo izkušnje v gospodarstvu pri vodenju občine še kako pomagale. Čeprav bi se oba odpovedala višji plači, ki jo zdaj prejemata kot gospodarstvenika, pravita, da jima bo mesečna plača župana okoli 1.900 evrov “čisto dovolj”.

Funkcijo župana bi oba opravljala profesionalno. Na župansko pot ju je gnala ambicija, da v mestu nekaj spremenita oziroma dokončata. Oba imata pred nedeljskimi volitvami občutek, da imata drug pred drugim prednost.

Andrej Čas | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Andrej Čas

Tretjo razvojno os podpiram. Cesto nujno potrebujemo. Bomo pa pritiskali, da se začne vsaj rekonstrukcija državne ceste med Slovenj Gradcem, Velenjem in Arjo vasjo.

Največ poudarka dajem izgradnji komunalne in cestne infrastrukture v občini, ki občane tudi najbolj žulita. Takšnih naložb je vsako leto premalo. Tega bi se lahko lotili z javno-zasebnim partnerstvom, kjer bi lahko imeli infrastrukturo zgrajeno v treh letih, nato pa bi po 20 let plačevali uporabo.

Zadolževanje občine v mojem mandatu bo in s tem ni nič narobe. Res pa je, da bi se zadolževali za projekte, ki so smiselni in potrebni. Že v tem mandatu se nismo zadolževali le za zgrešene projekte. Obnovitev Huga Wolfa, revitalizacija mestnega jedra, projekt glasbene šole – to je bilo potrebno.

Z mestnimi svetniki bom lahko sodeloval. Sem optimist. Z večino svetniških skupin sem se že sestal, razen z Desusom.

Slovenj Gradec bi lahko postal slovenski Pliberk. Sestal sem se z županom Pliberka, kjer smo preverjali dobre prakse čez mejo. Občina ima veliko zemljišč, ki so degradirana in zdaj neuporabna. To se da ceneje ponuditi naložbenikom. Veliko prostora pa je tudi pri interesentih za gradnjo hiš na območju Mestne občine Slovenj Gradec (MOSG). Želimo si, da bi se lahko iz vse Slovenije selili k nam, ker bi imeli ugodne pogoje za bivanje. Če Pliberk komunalno opremljeno zemljišče ponuja po 20 evrov, moramo imeti tudi mi vsaj tako dobre pogoje. Sicer bodo naši mladi ljudje hodili gradit v Pliberk. Kar 30 hiš so si Slovenci tam že postavili.

 

Ksandi Javornik | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Ksandi Javornik

Projekt tretje razvojne osi absolutno podpiram. Mi smo nekako odrezani od sveta in ta projekt je pomemben za nadaljnji razvoj gospodarstva ter pridobitev novih delovnih mest. Zavedamo pa se, da to ne bo zgrajeno čez noč; realno gledano bi lahko cesta stekla v desetih letih. Medtem pa bo treba obnoviti obstoječo cesto.

Dve leti in pol je kratek mandat, zato bi dokončal projekte, ki že tečejo, torej glasbeno šolo in mrežni inkubator.

Občina bi lahko bila manj zadolžena. Res pa je, da se je naredilo kar veliko. Bomo pa morali začeti varčevati. Ne bom rekel, da če bom župan, zadolževanja ne bo, vendar bo čim manjše.

Kaj pa bi se pogovarjal s svetniškimi skupinami, če še nisem župan? Sem pa človek, ki zna prisluhniti, in sem timski človek.


Kar se tiče števila zaposlenih na MOSG, lahko rečem, da bo treba varčevati. Pri vseh upokojitvah novih zaposlovanj ne bo. Naloge se bodo prerazporedile. V dveh letih in pol bo treba stroške občinske uprave znižati za vsaj deset odstotkov. Da pa v mojem mandatu ne bi bilo niti ene nove zaposlitve, pa ne morem reči. Na primer oddelek za okolje in prostor je kadrovsko podhranjen; tu bo skoraj zagotovo treba koga zaposliti.

Jaz na občino ne pridem kot neki policist. Imamo določene nadzorne organe. Prvi je nadzorni odbor MOSG, ki spremlja poslovanje. Tudi računsko sodišče opravlja redne preglede. Preostali organi pa imajo možnost dostopa do podatkov, zato lahko pridejo na občino in si izvolijo ogledati, kar jih zanima glede poslovanja v zadnjih letih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.