Slovenija
40 ogledov

Neoporečna voda do vseh prebivalcev

(Foto: null) Žurnal24 main
Ob občinskem prazniku novogoriške občine bodo odprli tri dele vodovoda in posodobljeno vodarno Mrzlek.

V novogoriški občini bodo v prihodnjih dneh odprli vodovode na Ravnici, v Kromberku in Grgarju ter posodobljeno vodarno Mrzlek, iz katere se bodo lahko v bodoče z zdravstveno ustrezno pitno vodo oskrbovali tudi prebivalci Goriških brd ter del Trnovsko-Banjške planote.

Celoten projekt varovanja vodnega vira Mrzlek in oskrbe prebivalstva s pitno vodo na območju Trnovsko-Banjške planote, Goriških brd in Vipavske doline je samo v novogoriški občini vreden kar 11 milijonov evrov, večji del nepovratnih finančnih sredstev pa bodo pridobili iz kohezijskega sklada EU in iz državnega proračuna, je danes povedal novogoriški župan Mirko Brulc. Skupaj z občinami Renče-Vogrsko, Brda in Ajdovščina pa bodo za projekt namenili skoraj 27 milijonov evrov, od tega bo za 24 milijonov evropskih in državnih sredstev. Projekt bo v celoti zaključen v drugi polovici prihodnjega leta.  

V novogoriški občini so oziroma še bodo v sklopu projekta zgradili 15 kilometrov primarnega vodovoda in obnovili primarni vodovod v prav tolikšni dolžini, posodobili ali na novo zgradili šest vodohranov, obnovili vodarno Mrzlek, ki je najpomembnejši vodni vir v regiji, ter zgradili glavni kanalizacijski zbiralnik iz naselja Grgar, ki leži na vodovarstvenem območju vodnega vira Mrzlek.
Območje Trnovsko-Banjške planote doslej ni imelo urejenega ustreznega sistema preskrbe z vodo. Prebivalci planote se oskrbujejo z vodo iz lokalnih virov ali uporabljajo deževnico. Posebej v sušnih obdobjih se zato srečujejo s problemom nezadostnih količin pitne vode, kar zavira razvoj demografsko ogroženega območja.

Ob koncu septembra bodo na Goriškem postavili tudi tri temeljne kamne – za obnovo vrtca Ciciban v Novi Gorici in vrtca v Prvačini ter za varstveno-delovni center v Novi Gorici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.