Slovenija
139 ogledov

Neopremljena in nepripravljena zašla s poti

Mala Mojstrovka B. K. Na Malo Mojstrovko (na arhivski fotografiji) nikoli ne greš pozno popoldne. Neodgovorno in še kaj, bi rekli gorski reševalci.
Planinka, ki je zjutraj zašla s poti na Mali Mojstrovki imela izjemno srečo: nanjo je naletel gorski reševalec, ki jo je pospremil do Vršiča.

Neopremljena in nepripravljena planinka je zjutraj nekaj po 9. uri na Hanzovi smeri v Mali Mojstrovki zašla s poti. Kot so zapisali na Upravi za zaščito in reševanje je plezala skupaj s sorodnikom, ki pa je odšel naprej. 

Na planinko je naletel gorski reševalec, ki jo rešil pred padcem, ji navezani pomagal čez zahtevni del in jo varno pospremil proti Vršiču.

Ignoriranje osnovnih pravil

Planinka je imela veliko srečo, da se je njena pot v goro končala srečno, saj sta s soplezalcem kršila najosnovnejša pravila varne hoje v gore.

Velja, da tempo hoje in tudi počitka vedno narekuje najšibkejši član skupine, kar pomeni, da je soplezalec ne bi smel pustiti za seboj.

Izjemno pomembna je pravilna oprema, ki je odvisna od zahtevnosti poti. Hanzova smer na Malo Mojstrovko velja za zelo zahtevno pot, po kateri se planinci vzpenjajo po klinih in ob jeklenicah. 

Da bo hoja v hribe res varna, upoštevajte tudi vse druge nasvete, ki jih lahko najdete na tej povezavi.

Policisti opažajo, da se število nesreč v gorah povečuje, najpogosteje pa so za nesrečo krivi obiskovalci sami, opozorila pa ne zaležejo.


Komentarjev 1
  • mia 08:16 29.julij 2012.

    Velikokrat pišete, da so planinci poškodovani zaradi neprimerne opreme. Dobro bi bilo, da vsakič pripišete kakšna je obvezna oprema, ta podatek je premalokrat objavljen.