Slovenija
111 ogledov

Neplačniki bodo žejni

Žurnal24 main
Odklop vode. Pripravljen je odlok, ki v primeru neplačila omogoča prekinitev dobave vode.
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main




























''Razmišljamo, kako bi vpeljali ukrep, da bi tistemu, ki ne plačuje vode, to odklopili – kot pri elektriki,'' je pred kratkim zaradi številnih neplačnikov vodarine dejal župan Zoran Janković. Ovira bi lahko bila ustava, je dodal, ki zagotavlja pravico do vode. Rešitev pa so že našli. V Javnem holdingu Ljubljana (JHL) so namreč povedali, da je predlog odloka o oskrbi s pitno vodo, ki v primeru neplačila predvideva njen odklop, že pripravljen.

35 evrov in 46 centov z ddv znaša mesečni račun za gospodinjstvo v enostanovanjski hiši (tri osebe), če porabijo 14 kubičnih metrov vode.

''Ustava Republike Slovenije določa le pravico do zdravega okolja, oskrbe z vodo pa eksplicitno ne omenja,'' menijo v JHL. Po njihovih besedah je odklop vode z odloki že omogočen v nekaterih občinah, kot so Kranj, Dobrova - Polhov Gradec, Jesenice, Novo mesto in Grosuplje.

V Mestni občini Ljubljana je takšen odlok veljal od leta 1987 do leta 2006, ko so iz njega črtali alinejo o prekinitvi dobave vode. ''Od takrat se je plačilna disciplina zelo poslabšala,'' so dejali v JHL. Ko je bil odklop omogočen, so dodali, se je uporabljal kot skrajen ukrep, izvajal pa se je sorazmerno s kršitvijo: ''Če eden v bloku ni plačal vode, se ni izvedel odklop celotnemu bloku in se je dogovarjalo z upravnikom.'' Med drugim so neplačnikom omogočili obročno 
odplačevanje.

Neplačniki ali podražitve
Iz podatkov je razvidno (glej tabelo), da število opominov, ki jih izda Javno podjetje Vodovod-Kanalizacija (Voka), narašča veliko počasneje kot velikost terjanih zneskov. Število opominov se je od novembra 2008 do novembra 2010 povečalo za 11 odstotkov, neplačani zneski pa kar za 72 odstotkov. Spomnimo, vodarina se je podražila novembra lani.

Drugi neplačniki JHL
Snaga. Novembra so izdali 6.004 opomine za 1,43 milijona evrov neplačanih storitev. Od tega je bilo le 1.195 opominov namenjenih pravnim osebam, a za kar 1,12 milijona evrov. Preostali del velja za fizične osebe.

Energetika Ljubljana
Novembra so izdali 7.936 opominov za blizu dva milijona evrov. Od tega so 1.012 opominov poslali pravnim osebam v skupnem znesku 1,4 milijona evrov. Tudi pri Voki gre za podobno razmerje med pravnimi in fizičnimi osebami.

Varuh je proti temu
Varuh človekovih pravic RS meni, da je vprašanje dostopa do vode iz vodovoda širše in nanj ne smemo gledati le skozi plačevanje stroškov. Ker je dovolj mehanizmov za izterjavo dolgov, je odklapljanje vode nesorazmeren ukrep, s katerim se lahko bistveno poslabša kakovost življenja vseh družinskih članov, pa tudi drugih prebivalcev v stavbi, kjer bi do odklopa prišlo, je povedala Nataša Kuzmič, svetovalka za odnose z javnostmi pri varuhu.

Drugi ukrepi
''Vse neplačnike obravnavamo enako, in sicer s postopki izterjav, opominjanja, sodnih izterjav in odklopov, kjer to dopušča zakon,'' pravijo v JHL. Odklop je možen pri Energetiki Ljubljana. Glavnino terjatev izterjajo, so povedali v JHL, čeprav so sodni postopki v primeru ugovora dolgotrajni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.