Slovenija
16 ogledov

Nepovezani povabljeni v koalicijo

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Poslanska skupina nepovezanih poslancev je iz kabineta predsednika vlade prejela formalno povabilo za uradno sodelovanje s koalicijo, je povedal vodja nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič.

Na vabilo se bodo po njegovih besedah odzvali v prihodnjih dneh, vendar še niso poenoteni, ali bodo sodelovanje sprejeli kot poslanska skupina.

V povabilu je po besedah Žnidaršiča izraženo pričakovanje, da bodo s koalicijo v kratkem navezali pogovore. Nepovezani poslanci se sicer o sodelovanju še niso poenotili, znana pa so njihova različna stališča. Žnidaršič računa, da se bodo o tem začeli pogovarjati najkasneje ob začetku seje DZ prihodnji teden.

Skupaj ali narazen
Če se bodo nepovezani poslanci uspeli dogovoriti in poenotiti glede formalnega sodelovanja s koalicijo, bodo na pogovore s slednjo odšli vsi trije člani poslanske skupine. Če se ne bodo dogovorili, pa bo o sodelovanju s koalicijo vsak od njih odločil po svoje. Slednje jim namreč omogoča poslovnik, o katerem so se poenotili pred nekaj tedni.

Medtem ko Andrej Magajna ni za formalno sodelovanje s koalicijo, se Franc Žnidaršič za sodelovanje zavzema, čeprav slednje pogojuje. V tem primeru bo vztrajal pri tem, da koalicija uresniči vsaj nekaj točk iz koalicijskega sporazuma, saj so nekateri na ta program po Žnidaršičevih besedah pozabili. Pri tem izpostavlja skrb za položaj starejših, mladih in bolnikov.

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri, ki se jasno zavzema za formalno sodelovanje koalicije z nepovezanimi poslanci, je izrazil pričakovanje, da bodo na petkov koalicijski vrh povabljeni tudi slednji. Žnidaršič je pojasnil, da njihova poslanska skupina vabila na vrh ni prejela, kar pa se mu zdi normalno, saj še niso člani te koalicije.

"Nesmiselno je namreč iti na koalicijski vrh kot opazovalec. Ko bomo dogovorjeni za sodelovanje v koaliciji, je logično, da bomo povabilo na koalicijski vrh prejeli in se nanj odzvali," je dejal.

Medtem ko so pogovori za formalno sodelovanje nepovezanih poslancev s koalicijo ena od prioritet in zahtev Zares, pa tako sodelovanje problematizira predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.