Slovenija
6 ogledov

Nepravilna smuka "stane" 600 evrov

Na festivalu, s katerim hočejo poudariti, da "bi bili Slovenci lahko ponosnejši
1/2
Žurnal24 main
Največ smučarskih nesreč se zgodi zaradi objestne vožnje, neznanja in previsoke hitrosti. Pred razmahom sezone na smučiščih pozivajo k spoštovanju pravil, sicer vas lahko doleti visoka denarna kazen.

Za slovenska smučišča se prava sezona zaradi obilnega sneženja začenja v teh dneh. Večja smučišča so zapolnili Hrvati, že konec tedna pa se jim bodo pridružili tudi številni Slovenci.

Tisti, ki bolje smuča, mora biti pazljivejši od tistega, ki smuča slabše.
Matjaž Ravnikar, nadzornik

Več nadzornikov za manj nesreč
Temu primerno so se naša smučišča že "opremila": na Krvavcu in Starem vrhu sta denimo ves čas prisotna vsaj dva nadzornika in reševalca. V zadnjih letih so povečali število opozorilnih tabel, mrež in drugih varnostnih pripomočkov. Vendar še takšna varnost ne pomaga, če smučarska kultura ostaja na nizki ravni.

"Osnova so FIS-pravila, obvezna varnostna čelada za otroke do 14. leta, ki jo priporočamo tudi drugim, in primerno vedenje," pravi nadzornik na Krvavcu, Matjaž Ravnikar. Na Krvavcu so postali pozorni predvsem na mlade, ki jih mika smučanje izven urejenih prog (off road), pozabljajo pa na varnost drugih. V tej sezoni so tam zabeležili že 30 lažjih poškodb.

Za neprimerno vedenje na smučišču vas prekrškovni organ lahko oglobi z 200 do 600 evri.

Prevladuje objestnost
Nadzorniki vsak dan izdajo več opozoril, večino zaradi objestnega smučanja. Več o razlogih za smučarske nesreče, mladih smučarjih in sankcijah, ki vas lahko doletijo, pa v videoprispevku.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.