Slovenija
40 ogledov

Nepravilnosti glede financiranja kampanje pri DeSUS in Trs

slovenija 19.01.2012 Karel Erjavec, seja izvrsnega odbora DeSUS, na kateri naj b Saša Despot
Stranki DeSUS in Trs sta si za poročanje o financiranju volilne kampanje za lanske volitve v DZ od računskega sodišča prislužili mnenje s pridržkom. Računsko sodišče je sicer ugotovilo, da je DeSUS upravičena do dobrih 29.000 evrov povračila stroškov kampanje, Trs pa do dobrih 17.000.

Računsko sodišče je v reviziji pravilnosti poročanja in financiranja volilne kampanje namreč ugotovilo znesek delnega povračila stroškov volilne kampanje, do katerega je upravičen organizator volilne kampanje.

Stranka DeSUS je dobila 88.968 glasov, koalicija Združena levica pa 52.189. Organizator volilne kampanje ima pravico do delne povrnitve stroškov v vrednosti 0,33 evra za dobljeni glas, kar pri DeSUS znaša 29.359,44 evra, pri Trsu, ki je bil organizator kampanje za Združeno levico, pa 17.222,37 evra, je razvidno iz poročil računskega sodišča.

DeSUS nakazala v dobrodelne namene

V DeSUS so sicer v poročilu navedli, da so za kampanjo zbrali 271.318 evrov, porabili pa 237.929 evrov. Revizorji pa so med drugim ugotovili, da so sredstva, ki jih je DeSUS prenesel s svojega transakcijskega računa na poseben transakcijski račun za volilno kampanjo, izkazali prenizko, denarne prispevke pa previsoko. Poleg tega so sredstva porabili tudi za stroške, ki ne sodijo med stroške volilne kampanje.

Računsko sodišče odzivnega poročila ni zahtevalo, ker je stranka skupni znesek prejetih prispevkov, ki so bili dani v nasprotju z zakonom, nakazala v humanitarne namene.

Mnenje s pridržkom za Trs

Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - Trs pa je za kampanjo Združene levice poročala o 26.740 zbranih in 26.735 porabljenih sredstvih. Tudi oni so med porabljenimi sredstvi izkazali stroške, ki niso stroški volilne kampanje, med prispevki, zbranimi v nasprotju z zakonom, pa niso izkazali prispevkov pravnih oseb zasebnega prava.

Računsko sodišče je sicer Trsu izreklo mnenje s pridržkom tako glede poročanja kot glede pravilnosti poslovanja, vendar ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila, ker je stranka že med revizijskim postopkom izvedla ustrezni popravljalni ukrep.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.