Slovenija
46 ogledov

Nepravilnosti Občine Dol pri Ljubljani

pisarna, računalnik Shutterstock
Občina Dol pri Ljubljani si je zaradi dela poslovanja, ki se nanaša na ustanovitev stavbnih pravic do 30. septembra 2010, prislužila negativno mnenje računskega sodišča, ker ni poslovala skladno s predpisi in ni ravnala učinkovito.

Občina Dol pri Ljubljani mora pripraviti odzivno poročilo zaradi negativnega mnenja računskega sodišča glede izvedbe projekta, pri katerem je ustanovila stavbno pravico, ni izpeljala postopka gradnje in opreme vrtca v skladu z zakonom o javnem naročanju. Zato tudi niso bili upoštevani predpisi, ki urejajo zadolževanje občin, ter predpisi, ki urejajo pripravo investicijske dokumentacije, je v okviru revizije poslovanja občine, ki se je nanašala na ustanovitev stavbnih pravic do konca septembra 2010, ugotovilo računsko sodišče.

Analiza stanja, ne pa tudi različnih možnosti

Občina pri izvedbi projekta tudi ni ravnala učinkovito, saj se ni ukvarjala z dolgoročnim načrtovanjem. V okviru programa je opravila le analizo stanja v občini, ni pa analizirala različnih možnosti za dosego cilja.

Občina bi morala analizirati tudi različne možnosti financiranja investicije. Če se ob potrjevanju projekta izgradnje vrtca v vrednosti slabih 2,9 milijona evrov ni mogla zadolžiti, pa je bilo to mogoče po uveljavitvi novele zakona o financiranju v letu 2008 in takrat bi morala občina vnovič preveriti pogoje za zadolžitev.

Občina projekta ni učinkovito izvedla tudi zato, ker bi jo investicija v vrednosti 2,9 milijona evrov ob odločitvi za zadolževanje po oceni računskega sodišča letno stala med 114.888 evrov in 148.776 evrov manj kot najemnina za zgrajene prostore, s katero bo občina dejansko odplačala investicijo.

Niso zagotovili konkurenčnosti ponudnikov

Postopek izbire izvajalca po ugotovitvah računskega sodišča tudi ni zagotavljal konkurenčnosti ponudnikov, občina pa se v pogodbah tudi ni dovolj natančno dogovorila o morebitnih finančnih obveznostih po prenehanju pogodbe o stavbni pravici, kar bi lahko imelo negativne finančne posledice po izteku stavbne pravice.

Računsko sodišče je od občine zaradi nepravilnosti, ki jih je odkrilo pri poslovanju in niso bile odpravljene med revizijo, zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora občina izkazati ustrezne popravljalne ukrepe. Izdalo je tudi priporočila za boljše poslovanje občine, ki se nanašajo na ureditev obstoječega stanja ter na ustanavljanje stavbnih pravic v prihodnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.