Slovenija
18 ogledov

Nepravilnosti že razbrali

(Foto: Eko krog) Žurnal24 main
Žarnič Ekokrogu predstavil rezultate imisijskih in emisijskih meritev Lafarge Cementa. Macerl: "Nič od tega nismo hoteli." Če jim država ne bo prisluhnila, "se lahko pričakuje marsikaj".

Uroš Macerl iz Eko kroga je za zurnal24.si izrazil razočaranje nad današnjo predstavitvijo imisijskih in emisijskih meritev Lafarge Cementa. "Zadeva se je odvila tako, kot smo jo pričakovali. Od vseh obljubljenih podatkov nismo dobili nič kaj resnega," je dejal.

Tako jim je okoljsko ministrstvo v celoti dostavilo le občasne meritve za leto 2005, medtem ko so bili podatki trajnega emisijskega in imisijskega monitoringa pomanjkljivi.

"Merili toliko časa, dokler niso dobili zadovoljivih meritev"
Podatki občasnih meritev od leta 2005 tako po besedah Macerla kažejo na to, da so merili toliko časa, "dokler niso dobili zadovoljivih meritev. Meritve so ena sama farsa. Merijo se trikrat po pol ure na leto, če ne dobiš zaželenega rezultata, delaš nove meritve – vse dokler ne dobiš pravih rezultatov," ogorčeno pravi sogovornik.

Pri podatkih emisijskega monitoringa v Ekokrogu niso dobili podatkov od leta 2002 naprej. Dobili so le podatke od leta 2008, pri tem pa manjkajo nekateri ključni podatki z vsemi pripadajočimi parametri. "Ker nimamo masnih pretokov, ne moremo izračunati dnevne količine, s katero so onesnažili okolje. To ni nič od tega, kar smo hoteli."

"Stara zgodba se nadaljuje"
Nezadovoljni so tudi s trajnim imisijskim monitoringom, saj so dobili le meritve od lanskega oktobra dalje, "pa še to zelo slabe meritve". Do podatkov od leta 2004 dalje pa ne morejo priti, saj jim je, kot je dejal Macerl, izvajalec meritev dejal, da so last Lafarga in da jih ne bo dal niti ministru. "Dali smo vse, kar je zakonsko potrebno," besede izvajalca povzema Macerl.

"Figa v žepu. Obljubljeno vse, prideš tja, ne dobiš nič. Stara zgodba se nadaljuje,"
današnje srečanje z ministrom Rokom Žarnićem ocenjuje sogovornik. Na vprašanje, kaj bodo storili, če okoljsko ministrstvo Lafarge Cementu ne bo odvzelo dovoljenja za sežig odpadkov, pa je Macerl dejal: "Lahko se pričakuje marsikaj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.