Slovenija
76 ogledov

Nepreiskanih je ostalo le nekaj zlorab bančnih kartic

"Če je voznik pobegnil, gre za kaznivo dejanje zapustitve poškodovanca v prometn Žurnal24 main
V lanskem letu je policija obravnavala manj ropov, roparskih tatvin, izsiljevanj in podobnih kaznivih dejanj zoper življenje in telo kot v primerljivem obdobju preteklih let.

V lanskem letu je policija obravnavala manj ropov, roparskih tatvin, izsiljevanj in podobnih kaznivih dejanj zoper življenje in telo kot v primerljivem obdobju preteklih let.

"V zadnjem obdobju smo dejansko obravnavali nekaj odmevnih primerov s področja krvnih deliktov, a to zagotovo ne pomeni poslabšanja varnostnih razmer. Policija ima od leta 2007 preiskana vsa kazniva dejanja umorov in ubojev, preiskujemo pa še primer z območja policijske uprave Kranj, ki je bil izvršen pred mesecem dni," pojasnjujejo na generalni policijski upravi (GPU), ki za zdaj sicer razpolagajo z delnimi, pretežno le informativnimi podatki o številu teh kaznivih dejanj v letu 2014.

Več pa nasilja v družini in organiziranega kriminala

Večkrat kot v preteklih letih pa so policisti morali posredovati zaradi nasilja v družini. "To je  nedvomno tudi posledica trenutnih razmer. Policija ima opredeljene aktivnosti,  ki  jih  mora  v  teh  primerih izvesti, in se z vso resnostjo odziva  na  njih ter sodeluje pri postavljanju oziroma izvajanju varnostnih načrtov  za  žrtve, kar vključuje tudi kontrolo ob izrečenih in veljavnih ukrepov prepovedi približevanja," dodajajo na policiji. 

V letu 2014 je družbo ogrožalo tudi več organiziranega kriminala kot doslej. "Najbolj izstopa področje prepovedanih drog, nekoliko pa se je tudi povečalo število obravnavanih kaznivih dejanj nedovoljenega prometa z orožjem," še ugotavljajo policisti.

Nepreiskanih ostalo le nekaj zlorab kreditnih kartic

Policijo pa v novo leto prenaša le nekaj neraziskanih primerov gospodarske kriminalitete. "V letošnjem letu beležimo porast obravnavane in s kazensko ovadbo zaključene gospodarske kriminalitete. Preiskanost na področju gospodarske kriminalitete se konstantno giblje nekje okrog 95 odstotkov, kar pomeni, da je zelo dobra. Pet odstotkov kriminalitete, ki ni preiskana, predstavlja predvsem problematika na področju zlorab kreditnih kartic oziroma tako imenovanih
lažjih gospodarskih deliktov," dodajajo.

Ena prednostnih nalog, ki jih bodo zaposlovale tudi v prihodnjem letu, pa bo še naprej intenzivna preiskava kaznivih dejanj, s katerimi naj bi posamezniki izdatno, občutno oškodovali slovenski bančni sistem.

Izsiljevali so se manjkrat

Ostalih kaznivih dejanj s področja organizirane kriminalitete je policija letos obravnavala približno toliko kot v primerljivih preteklih obdobjih.

"Kazniva dejanja organiziranih oblik kriminalitete, ki so vezana na nasilno ravnanje, na primer izsiljevanje, nasilništvo, so v upadu. Usmeritve, ki jih imajo policijske enote za delo na lokalnem in regionalnem nivoju na področju organizirane kriminalitete, pozitivno vplivajo na odkrivanje in pregon tovrstnih kaznivih dejanj in tudi ugodno na samo varnost."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.