Slovenija
123 ogledov

Nepreizkušena radarja za 24,3 milijona

Radar Ground Master 400
1/3
ThalesRaytheonSystems
Slovenija je kot prva država na svetu dobila nova, v svetu še nepreizkušena vojaška radarja za nadzor zračnega prostora družbe ThalesRaytheonSystems. 24,3 milijona evrov vreden nakup bo država odplačala s protidobavami.

"Zelo ponosni smo, da smo svoja sploh prva radarja Ground Master 400 lahko dobavili našemu slovenskemu kupcu," je prejšnji teden dejal direktor francoske družbe Philippe Duhamel, ki je dobavo označil za "prelomno."

Oba radarja Ground Master 400 sta že postavljena, prvi na Ledinekovem koglu na Mariborskem Pohorju, drugi pa na Ljubljanskem vrhu, so za Žurnal24 potrdili na obrambnem ministrstvu. Medtem ko bo prvi v celoti operativen na začetku prihodnjega leta, naj bi drugi začel nadzirati slovensko nebo konec marca.

Oba nadomešča dva obstoječa radarja, katerima se po pojasnilih Morsa izteka življenjska doba, novinca pa naj bi bila tudi precej bolj zmogljiva.

"Z novima radarjema bomo … učinkoviteje izpolnjevali naše obveznosti v sistemu integrirane zračne obrambe Nata ..., v katerega smo vključeni, hkrati pa posredno prispevali k povečani varnosti civilnega zračnega prometa," so dodali.

In zakaj je slovensko vojsko prepričal izdelek, ki od leta 2008, ko je bila podpisana pogodba, do danes sploh še ni bil preizkušen v drugih vojskah? "Ponudnik je pri treh ocenjevanih elementih (od petih) dosegel najvišjo oceno, in sicer pri taktično-tehničnih zmogljivostih, ceni in garancijski dobi," odgovarjajo na ministrstvu in dodajajo, da sta se v finalu pomerila radar družb ThalesRaytheonSystems in ameriškega velikana Lockheed Martin Overseas Corporation.

Tokrat baje brez zaslužkarjev

V nakup radarja so vključene tudi protidobave v vrednosti uvožene tuje opreme. Posredne protidobave vključujejo področje avtomobilske in kovinske industrije ter visokotehnološke programske rešitve, pravijo na Morsu in dodajajo, da je bil nakup izveden brez posrednikov, torej precej drugače kot pri zloglasnih patriah.

Komentarjev 2
  • Tat Purusha 10:21 04.april 2012.

    Super... sedaj bodo chemtrail letala lahko z večjo varnostjo preletavala naše nebo, bravo Slovenija...

  • mtbolha 12:42 10.oktober 2011.

    Končno se bomo lahko kosali z velikani v tej branži... Naj nam zdaj kdo zagrozi ce upa :) :) :)