Slovenija
62 ogledov

Nepremičnine obdavčene prej ali slej

Slovenija 15.01.2014 gurs, Geodetska Uprava Slovenije, stavba na Zemljemerski ul Saša Despot
Gurs še ureja podatke. Nepremičninski strokovnjak ocenjuje, da je davek še vedno mogoč.

Jutri se bo predvidoma zadnjič sestal svet vlade za spremljanje izvajanja novega sistema obdavčitve nepremičnin. V sedanji obliki verjetno ne bo več deloval, njegov član Anton Kožar pa je ocenil, da je največja težava po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine ta, da se bo ustavilo reformiranje področja. Meni, da je obdavčitev nepremičnin mogoča, na večino stvari, na katere je razveljavitev oprlo ustavno sodišče, pa da so strokovnjaki že opozarjali. Pri tem je izpostavil, da bi morale biti davčna osnova in stopnje zapisane v zakonu, pri pripravi novega zakona pa bi morale bolj sodelovati tudi občine.

Obisk lastnikov že upadel

V uradih Geodetske uprave RS (Gurs) kljub razveljavitvi sicer še vedno sprejemajo lastnike nepremičnin, ki želijo urediti podatke, čeprav priznavajo, se nekateri ob naročeni uri pri njih včeraj niso oglasili. Podatke bodo še urejali, informativne izračune razveljavljenega davka pa bodo umaknili. Posplošena tržna vrednost nepremičnin bo ostala objavljena, saj so jo ustavni sodniki za neustavno razglasili le v primeru, ko se jo povezuje z obdavčitvijo. To pa, kot so pojasnili tudi na ministrstvu za finance, ne velja pri uporabi v druge namene, recimo za določanje višine socialnih transferjev. Odločbo sodišča in njene posledice na finančnem ministrstvu sicer še proučujejo.

Komentarjev 3
  • maresem 13:23 01.april 2014.

    Zakaj na 22% ? Na 20% ali še manj, da lahko gospodarstvo in potrošniki sploh zadihamo.

  • mirko 10:40 01.april 2014.

    Jaz sem pa prepričan, da ne bo ne višjega DDV-ja, niti nepremičninskega davka, zato ker bo država prej bankrotirala. Čufer in Bratovšica si za tekoče obveznosti države (pokojnine, plače javnega sektorja,...) že vsak drugi mesec v tujini sposojata denar. Ko ...prikaži več se bo ta pipa zaprla bo v naši državi direndaj.

  • Bizgec 09:05 01.april 2014.

    Garantiram, da takrat, ko bodo dejansko uvedli ta davek, DDVja ne bodo spustili nazaj na 22 oz. 9,5%.