Slovenija
19 ogledov

Nepremičnine pod eno streho

(Foto: Saša Islamović) Žurnal24 main
Občinski svet. Izola naj bi kmalu dobila javni stanovanjski sklad.

Izola. “Osebno se mi zdi to primerno, odvisno, kako namerava občina zadevo izpeljati,” meni Aleksej Skok, predsednik izolske SD. Po vzoru nekaterih večjih občin v Sloveniji namerava tudi Občina Izola ustanoviti javni stanovanjski sklad, ki bo imel pod nadzorom in okriljem vse nepremičnine v lasti občine.

Čudimo se, da o tako pomembnem koraku ni bilo nobenega dialoga in da smo o tem izvedeli šele iz občinskega gradiva.
Aleksej Skok

V četrtek bodo občinski svetniki o ustanovitvi sklada razpravljali na prvi obravnavi. Kot je zapisano v občinskem gradivu, občina vse do zdaj ni imela učinkovitega pregleda nad nepremičninskim stanjem. Sklad bi tako pripomogel k racionalni izrabi prostora in zagotovil učinkovito reševanje stanovanjske problematike v Izoli.

Ne bo višjih najemnin
Študija izvedljivosti projekta, ki jo je v ta namen naročila občina, pa kaže tudi, da so trenutne višine neprofitnih najemnin znatno pod republiškim povprečjem, njihov dvig pa naj bi bil zato 
nujen.

Za stanovanjski sklad bi bilo treba vložiti vsaj za deset milijonov evrov nepremičnin, Občina Izola pa ima po oceni študije za 40 milijonov evrov nepremičnin.

Gre za mnenje stroke, ki je s študijo ugotovila dejansko stanje na tem področju. Sicer pa vodstvo občine o ukrepih v tej smeri ne razmišlja,” nam je dejal Blaž Maljevac z izolske občine.

Za 870 tisoč najemnin
Stanovanja. Občina Izola ima v lasti 343 stanovanj in 241 poslovnih prostorov. Lani je bilo fakturiranih za 870.426 evrov najemnin. Neprofitna najemnina za 55 kvadratov veliko stanovanje v Izoli znaša povprečno 109 evrov na mesec, v Šmartnem pri Litiji pa 159 evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.