Slovenija
83 ogledov

Nepremičninski davek leta 2017, nižja obdavčitev plač

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Finančni minister je napovedal, da bo nepremičninski davek začel veljati čez dobro leto ter da bo obremenitev plač nižja.

"Začetek naslednjega leta naj bi bil sprejet zakon o množičnem vrednotenju, nato bi se tekom leta urejale evidence, tako da bi lahko zakon o nepremičninskem davku začel veljati 1. 1. 2017," je napovedal minister za finance Dušan Mramor, ki je danes predstavil svoje dosežke v prvem letu ministrovanja. 

Na voljo imamo 15 odstotkov manj kot smo imeli leta 2008

"Največje tveganje je trenutno naše notranje tveganje: če prevlada prepričanje, da ni treba več varčevati in gremo lahko na raven potrošnje iz leta 2008. Ta ideja je zelo prisotna tudi v medijih. 
Današnji obseg BDP, ki ga lahko potrošimo doma, v primerjavi z letom 2008 je 15 odstotnih točk nižji. Toliko manj kot leta 2008 je na razpolago za potrošnjo," je sporočilo, ki ga je Mramor poslal sindikatom in kolegom ministrom, ki imajo prevelike apetite. 

"Če zdaj sprostimo ukrepe, ki smo jih izvedli v preteklosti, bi imeli lahko 10, 12, 13 odstotkov BDP proračunskega primanjkljaja. To ni možno, smo na ravni, kjer še vedno trošimo tri odstotke BDP več, kot jih imamo. Na to posebej opozarjam," je še opozoril. 

Nižja davčna obremenitev višjih plač, manj olajšav za podjetja

"Prišlo bo do davčnega prestrukturiranja, tam kjer je najvišji se bo znižal, kjer je najnižji, se bo zvišal. Naslovili bomo celo vrstvo olajšav," je še napovedal Mramor, ali že z novim letom ali leta 2017, pa še ni jasno. Predvidoma se bo znižala obdavčitev dela za tiste, ki imajo višje plače, in da bodo ukinili olajšave za podjetja. Davčna stopnja za dobiček je namreč 17-odstotna, a je obdavčitev zaradi 19 različnih olajšav dejansko 11,6-odsotna, kar je primerjalno zelo malo. Napovedal je še višje obdavčitve premoženja, kamor sodi tudi zgoraj omenjeni davek na nepremičnine. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:06 08.september 2015.

    Toliko enega zmetanega denarja učinkov pa nič. Če bi vsaj posodobil šolstvo al pa neki..ampak ne...kr neki bluzijo.

  • BojanBojan 08:26 08.september 2015.

    Da ne pozabimo...ob rednih plačah...v vaših plačnih razredih 50+!

  • BojanBojan 08:26 08.september 2015.

    Dragi Mramor,manj primanjkljaja bi bilo tudi, če bi se ti in tvoji predavateljski kolegi na fakultetah odrekli podjemnim in avtorskim pogodbam z državo! Tako ste nas v 10ih letih dobesedno "okradli" za milijone €! Pogodbica tu, pogodbica tam, ...prikaži več pa se je nabralo v 10 letih za kake pol milijona, a ne?! Tvoja kolegica, bivša ministrica za šolstvo z 680.000 "zasluženimi", bolje rečeno sami sebi podarjenimi € že ve, a ne?!Pa to ne bi bilo nič moteče, če bi vi svoje znanje prodajali na trgu kakšnim firmam...ne...to je bil denar fakultet, denar davkoplačevalcev!Tako da...ne o teh ukrepih...vi na sodu flikate liknjice, spodaj pa veliiiika odprtina, kjer izteče skoraj vse...ZA VAS in VAŠE!Raja pa pizdi...