Slovenija
33 ogledov

Nepremičninski davek slabi občine

Danilo Burnač Mediapeed
Občina bi na leto plačala slaba dva milijona evrov. Župan za ustavno presojo.

"S tem zakonom vlada ponovno slabi finančne sposobnosti lokalnih skupnosti in niža njihovo investicijsko sposobnost," opozarja mestni svetnik Danilo Burnač (SLS). Vlada naj bi z novim davkom državno malho napolnila  za 400 milijonov evrov, medtem bo občinam pripadla le polovica pobranega, pa še to od leta 2016. V prvih treh letih bodo dobile toliko, kot je lani znašal davek iz naslova nadomestila stavbnega zemljišča.


"Župani smo na ravni Skupnosti občin Slovenije sprejeli sklep in bomo sprožili ustavno presojo zakona. To je kazen za vse tiste občine, ki smo dobro pobirale nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč. Za našo občino je ocena do tri milijone evrov na leto," pravi župan Andrej Fištravec. Občina je izdelala seznam nepremičnin, ki še ne upošteva znižane vrednosti in oprostitev, tako da bo znesek nekoliko nižji. "Vrednost vseh stavb v lasti občine je 265 milijonov evrov, vrednost zemljišč pa slabih 75 milijonov evrov," razlaga direktor uprave Marko Žula. To premoženje bi občino na leto stalo 1,7 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.