Slovenija
24 ogledov

Nepremičninski davek v ustavno presojo

Hišica Shutterstock
SDS vlaga zahtevo za oceno ustavnosti zakona o davku na nepremičnine.

Stranka SDS je danes ali še bo tekom dneva na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti zakona o davku na nepremičnine, je v oddaji Studio ob 17h na Radiu Slovenija dejal podpredsednik stranke Zvonko Černač. SDS tudi predlaga, da ustavno sodišče do odločitve zadrži izvajanje zakona.

Černač je pojasnil, da so se za pobudo odločili, ker so jih številni, ki so podpisali peticijo proti zakonu, spraševali, kaj se dogaja s pobudo. Po njegovem mnenju je tudi smiselno, da se pobuda vloži, še preden se bo zakon začel izvajati. Kako bomo namreč zadržali izvajanje zakona potem, ko bo začel veljati, se je vprašal.

V NSi in SLS presenečeni

V SLS po besedah predsednika SLS Franca Bogoviča takšno potezo obžalujejo, saj so bile vse tri opozicijske stranke dogovorjene, da bodo zahtevo za presojo vložile skupaj z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije.

V NSi so se po besedah njene predsednice Ljudmile Novak odločili, da svojih podpisov pod pobudo SDS ne prispevajo, to pa zato, ker je bil dogovor, da bo takšna presoja vložena skupaj še s SLS in omenjeno zbornico. Ker je pobuda vložena še pred uveljavitvijo zakona, to je 1. januarja 2014, je po njenih besedah tudi velika verjetnost, da jo bo ustavno sodišče zavrnilo.

"Kolikor pravnikov, toliko mnenj"

Če bo ustavno sodišče zahtevo zavrnilo zato, ker je bila podana prehitro, jo bodo po besedah Černača ponovno vložili po novem letu. Glede nekaterih pravniških mnenj, da pobude ni smiselno vlagati pred uveljavitvijo zakona, pa je dejal, da "kolikor pravnikov, toliko mnenj".

Komentarjev 2
  • privat 07:56 17.december 2013.

    nekaj kar ste plačali in odvedli davek se ne sme pod nobenim pogojem ponovno obdavčevati. Vsako drugo dejanje je neustavno za normalno družbo. Je pa res da se je tudi Hitler imenoval za neko napredno ,socialno demokratično silo in sprejel ...prikaži več zakon o sažiganju otrok in ljudi....vendar je to neustavno, ne glede ,kaj so njegovi ustavni sodniki sprejeli! Vsekakor dalo bi se obdavčiti ali odzeti vrednost premoženja ,ki se ga ni dalo zaslužiti v življenju neke osebe. Recimo nekdo ima miljon .jaz tega nemorem v 100 tih življenjih zaslužiti ,kaj šele zašparati in imeti na razpolaganju. Da ne govorimo o 40 tih miljonih in še več...Samo to so že strici iz ozadja ,ki bodo raje pobijali svoj narod ,kakor vrnili ukraden denar!

  • Rok Kuserbanj 20:45 16.december 2013.

    http://MegaStoon.Com/?share=237487