Slovenija
219 ogledov

Nepremičninski guruji

Lucija Šikovec Ušaj in Matic Munc. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
CSD. "Socialo" dajo v stanovanja varovancev. Navzkrižje interesov ali resničnost?
Sodišče. Socialni delavec Matjaž Ogorevc, proti kateremu teče predkazenski postopek, je 18. junija vložil tožbo proti CSD Ljubljana Šiška zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, so sporočili z delovno-socialnega sodišča v Ljubljani.
Razlogi. Ogorevca so odpustili 24. maja, potem ko je socialna inšpekcija ugotovila sum zlorabe uradnih pooblastil in sum protipravnega pridobivanja premoženja.

Nenavadno. Center za socialno delo (CSD) Ljubljana Šiška večkrat oddaja stanovanja ljudi, ki so pod skrbništvom, in sicer tistim, ki so na listi za dodelitev neprofitnih stanovanj, opozarja odvetnica Lucija Šikovec Ušaj. V tem vidi sporno prakso, saj CSD dejansko sklepa pravne posle sam s seboj, opozarja.

"Trenutno imamo en primer, kjer stanovanje mladoletne varovanke oddajamo podnajemnici, ki je stanovanjski sklad zaprosila za neprofitno stanovanje, saj stroškov najemnine ni več zmogla,"
odgovarja direktor CSD Ljubljana Šiška Miha Rotar. Poudarja, da so poskrbeli, da se premoženje plemeniti z najemnino ustrezno, glede na velikost stanovanja, in preprečili, da bi se s stanovanjem, ki je v večinski lasti varovanke, okoriščala le posvojitelja.

Najemnike se je dostikrat iskalo med socialo, saj CSD ne sme objaviti oglasa za stanovanje.
Matic Munc, psiholog, nekdanji socialni delavec CSD Moste Polje
"Pomagamo ljudem"
Rotar dodaja, da se uporabniki, denimo noseče študentke, na CSD sami zanimajo za stanovanja; ta ponudijo tudi mamicam v materinskem domu, ki hodijo v službo in se jim pravica do bivanja v domu izteka. "Pomagamo ljudem," zatrjuje Rotar. Tudi Matic Munc, ki je kot socialni delavec delal v CSD Moste Polje, se spomni štirih ali petih podobnih primerov. "CSD ni nepremičninski agent. V stanovanjih varovancev so ljudje, ki niso zmogli komercialnih najemnin, na varnem; vsaj na cesto jih ne bodo vrgli, če kakšen dan zamudijo s plačilom," razlaga in dodaja, da naloga skrbnika ni plemenitenje premoženja, pač pa le njegovo ohranjanje.

Gre za navzkrižje interesov, saj želijo lastniki stanovanj iztržiti čim več, prejemniki socialnih pomoči pa plačati čim manj.
Lucija Šikovec Ušaj, 
odvetnica

"Dolžnost skrbnika je, da skrbi za premoženje varovanca kot za lastno, zato je verjetno takšno oddajanje dejansko v nasprotju z namenom skrbništva. Nihče od socialnih delavcev ne oddaja svojega stanovanja upravičencem do socialnih stanovanj," vztraja Šikovec Ušajeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.