Slovenija
54 ogledov

Neprijavljeno in anonimno bentili čez politiko do migrantov

Šenčur Anže Petkovšek
V Ljubljani je potekal shod proti migrantom, ki pa ni bil prijavljen, organizatorji pa se skrivajo za Facebook profili.

Na Trgu republike v Ljubljani se je zbralo okoli dvesto ljudi, ki so izražali nasprotovanje po njihovem mnenju vsiljenim begunskim kvotam EU in podporo popolnemu zaprtju meja. K shodu, imenovanem Vseslovenski antiimigrantsi shod, sta prek Facebooka v preteklih dneh med drugim pozivale skupine Slovenija zavaruj meje, Kamnik je proti naseljevanju nameščenih emigrantov in Gorenjska je proti migrantskemu centru. Objavili so štiriminutni videospot, v katerem kažejo slovenske naravne in kulturne značilnosti, obenem pa ob lanskoletnih prizorih migrantov, ki so šli prek Slovenije, izpostavljajo, da ti v Evropi "zahtevajo vse."

Na strani Slovenija zavaruj meje so med tarčami kritik tudi nekateri mediji, med drugim RTV. 

Udeležence shoda je na Trgu republike nagovoril predstavnik organizatorjev protesta Klemen Zbačnik, ki se je zavzel za spremembo begunske politike in zaprtje meja za begunce. Pozval je tudi k družbenim spremembam, ki naj bi temeljile na več domoljubja.

Zbrani so se nato skozi središče mesta sprehodili do Kotnikove ulice, kje je izpostava azilnega doma, ob tem pa zklikali različna gesla, kot je "za Slovenijo," in "proti migrantom".

Na Kotnikovi ulici so se zadržali okoli 15 minut, zapeli slovensko himno in se nato mirno razšli. Tudi sicer je shod potekal mirno in brez zapletov.

Ni potrebe, da bi kazali obraze

Identiteta ostalih organizatorjev ni znana, časnik Večer pa poroča, da se prek Facebooka niso želeli razkriti, ker da za to "ni potrebe". So se pa medsebojno dobro organizirali glede današnjega prevoza, med drugim naj bi prišli tudi iz Maribora. 

Kot navaja STA, so na policijski upravi Ljubljana pojasnili, da shod ni bil prijavljen, a so zaznali pozive nanj, svoje aktivnosti pa bodo prilagodili dogajanju. Na shodu naj bi bilo sicer kakih 10 policistov v uniformah.

Slovenija bo na podlagi dogovora znotraj članic EU v letu in pol iz najbolj obremenjenih držav, Grčije, in Italije, sprejela skupno 567 prosilcev za azil.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 31
 • svetlobni 23:43 28.avgust 2016.

  Ma si en cepec aufbiks, kdo pa je bil prej na naši zemlji vi ateisti, ali katoliki? No kaj praviš, si pa res en aufbiks.

 • Avatar AtaAufbiks
  AtaAufbiks 20:39 28.avgust 2016.

  Slovenci ne rabimo na muslimanov in ne katolikov! Oboji naj se poberejo nazaj, od koder so se priklatili!

 • Ferluci 17:24 28.avgust 2016.

  No ja, vseeno je bolje deset prebežnikov kot en komunist oziroma levak. Še boljše pa je, da ni ne enih ne drugih škodljivcev.