Slovenija
95 ogledov

Neprofitno za vse življenje

Neprofitna stanovanja Anže Petkovšek
Nadzora ni. 
V Ljubljani in Kopru ne preverjajo, ali v neprofitnem stanovanju živi milijonar. 
Nemotivirani. 
Tisti, ki dobijo neprofitno stanovanje, nimajo interesa, da bi reševali svoj stanovanjski problem.

Neprofitna stanovanja. Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) je imel konec leta 2010 z MOL v lasti 3.300 neprofitnih stanovanj, vendar do zdaj ni preveril niti enega najemnika v teh stanovanjih, ali še izpolnjuje pogoje za najem ali so njegovi prihodki previsoki. Enako je tudi v Kopru. Da to lahko storijo vsakih pet let, določa leta 2003 sprejeti stanovanjski zakon. Direktorica Jožka Hegler je pojasnila, da to ni bilo mogoče, ker bi morali pridobiti podatke o neto dohodkih najemnikov, davčna uprava pa ima le podatke o bruto dohodkih, in dodala, da bodo preverjanje začeli takoj, ko bodo podatke dobili. “To je brezveze, to je samo izgovor,” meni Ivo Lavrač z ljubljanske ekonomske fakultete.

Podobno mislijo v Kranju, kjer občina oddaja 457 neprofitnih stanovanj. “Leta 2009 smo preverili 248 najemnikov in 33 izdali odločbo o spremembi najemnine iz neprofitne v tržno. Vendar pri vseh ni šlo za to, da bi presegli dohodkovni cenzus; večina je bila takih, ki v roku niso predložili zahtevanih dokazil,” je povedala Mendi Kokot z občinske službe za odnose z javnostmi in dodala, da se zaradi previsokih dohodkov še nikomur ni bilo treba izseliti. V Mariboru na naša vprašanja niso odgovorili.

Preverjajo pa subvencije

V Ljubljani po besedah Heglerjeve tistih, ki so dobili neprofitno najemno stanovanje pred oktobrom 2003, ko je bil sprejet stanovanjski zakon, sploh ne morejo preverjati. To pomeni, da bodo lahko tisti, ki so dobili stanovanje pred dobrimi osmimi leti, za vedno ostali v njih in plačevali enako najemnino, kot je bila določena na začetku.

Ko bo JSS MOL preveril dohodke najemnikov, ki so dobili stanovanja po oktobru 2003, pa bodo tisti, ki presegajo cenzus, morali plačevati tržno najemnino, ki je 25 odstotkov višja od neprofitne. Ob tem je zanimivo, da JSS MOL vsako leto preverja socialni status tistih, ki jim subvencionirajo neprofitno najemnino, saj te odločbe izdajo za eno leto, medtem ko najemne pogodbe sklepajo za nedoločen čas.

Nihče se ne preseli

Lavrač še meni, da tisti, ki enkrat dobijo neprofitno stanovanje v najem, izgubijo motivacijo, da bi sami rešili svoj stanovanjski problem. Poleg tega tak sistem po njegovem mnenju povzroča nemobilnost, ker se nihče ne preseli.

Komentarjev 3
  • Tanja Bor 17:29 02.april 2012.

    Članek se spravlja na reveže, ki so imeli tako nizke dohodke in so se na razpise prijavljali tako dolgo, da so dobili stanovanje. Novinarki in komentatorjem svetujem, da obiščejo kakšnega najemnika in poslušajo njegovo zgodbo. Lahko pa si pogledajo tudi ...prikaži več stanovanja v Polju in se nadihajo sveže plesni. Verjemite, kdor lahko, ta getoizirana stanovanja zapusti. Je pa problem, ker so tisti uspešni (okrog 10 % prijavljenih) taki reveži, da je so jim neprofitna stanovanja edina možnost. Vikendov pa nimajo, ker bi ob lastništvu nepremičnine izgubili pravico do stanovanja.

  • KOJAK 11:07 01.april 2012.

    Reveži, ki pa imajo svojo lastnino in slučajno zgubijo službo, niso upravičeni do socialne podpore vse dokler imajo kakšno lastnino... pa čeprav so si 30 let trgali od ust da so jo odplačali... RES SMO SOCIALNA DRŽAVA.

  • tartufka2226 09:56 01.april 2012.

    JA NAŠA DRŽAVA JE RES SOCIALNA,a prav fajn je dobiti tako staqnovanje,pol pa ti za avto ni treba vzeti lizinga,pa za dopust itd.Pa weekend si lahko sezidaš,ker za stanovanje nisi plačal nič