Slovenija
152 ogledov

(Ne)samokritično poletje

Razčistimo na začetku, da boste lahko v miru prebrali do konca. Sem navadna šovinistična svinja.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tako nekako so me dojele kolegice v neki družbi, ko sem začel razlagati, da je šel okus v tej državi v maloro. Službeno sem namreč sedel nekje zunaj in mimo so na avtobusno postajo hodile srednješolke. Vse v vročih hlačkah, mini krilih ali nečem oprijetem. Majčke brez rokavov, prekratke.

V redu, je vroče, ampak a res tak modni trend lahko postane modni trend čisto za vse. Pa dobro, me vpraša kolegica, pri koliko kilah pa lahko postaviš mejo za kratke hlačke? Ne želim postavljati nobenih mej, pričakujem pa malce samokritičnosti pri mladini. Pa smo bili že pri stigmatiziranju, šovinizmu in tako dalje. Moška svinja, ki si želi gledati samo razgaljene lepotičke. K sreči mi na pomoč skoči kolega, ki pravi, da se v takih primerih najprej zgraža njegova žena. Sicer pa, saj vsak tudi ne more biti pilot!

No, ampak poglejmo širši zorni kot. V tujini imajo resničnostne šove za preveč obilne. Mladina se iz njih nauči, da je fajn biti predebel. Še zvezda si lahko. Sprejemanje lastnega sebe takšen kot si, je že ok, vendar ali je tak trend zdrav? In seveda sem jih spet poslušal, da sem gledal mlade punce in se muzal, ko je šla mimo kakšna "zdrava". Šovinist! Pa piši o zdravju, ne oblekah!

Za ženske morda veljajo višji lepotni standardi, ampak težava je v tem, ker te standarde postavljajo ženske same. Enako je pri mladini. To, da se punca, ki ima dvajset kil preveč, obleče v vroče hlačke verjetno ni izraz zadovoljstva samega s seboj, ampak izraz frustracije. Hočem biti takšna kot lepotičke, one "tazdrave", briga me pa, če sem res. Je to del ekstremizma te družbe, ko so eni presuhi, drugi predebeli, ni pa onih vmes?

Podobno je na primer pri standardu, vsi si želimo biti v najvišjih razredih in nihče se ne zadovolji s sredino. Niti tisti, ki do nje končno prileze iz dna. Pa mislim da ne. Naš problem je, da odstopanja prelahkotno ponormalimo in vse postane sprejemljivo. Pri nas v kafičih se ljudje družijo s kriminalci, pijejo na njihov račun. V tujini vstanejo in zapustijo lokal.

Ampak takšna drža se začne pri samokritičnosti, in to je bistveno. Če nisi zadovoljen sam s seboj, skušaš nekaj spremeniti, izboljšati in dejstvo je, da so najbolj samokritični ljudje tudi najbolj uspešni. Pač niso zadovoljni z vsakim izdelkom, ki gre izpod njihovih rok. In ko od sebe pričakuješ več, pričakuješ več tudi od družbe in seveda ne hodiš na pivo s kriminalci.

In to je problem te države. Nesamokritični ministri, poslanci, politiki nasploh, javni uslužbenci, predsedniki sindikatov... Pa če se vse začne s pogledom na preobilno srednješolko, zavito kot šunka v mrežico, ali ne. Ja, ja, šovinistična svinja, saj vem ...

matej.kosir@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Marija Eržen 20:55 16.junij 2015.

    tako je smejka, ni bolj trapaste pojave, kot je 40, 50 letnica s krilcem nad koleni in pretesni majčki.

  • markus 12:41 14.junij 2015.

    Malo bom morda zašel s teme, vendar res se preveč poudarja ženska lepota, kako morajo biti ženske lepe... A moški pa smo lahko zavaljeni prašiči, z "bojlerji" spredaj, neobriti, neurejeni, smrdeči ali kako? Verjeli ali ne. Ravno tako se razumejo ...prikaži več članki o lepotnih trendih. Češ, bog ne daj, da ima ženska kako kilco preveč, kakšno dlačico preveč, za moškega pa nobena "lepotna napaka" ni nesprejemljiva... Dejansko mediji delajo ženske zafrustrirane, ker promovirate anoreksične manekenke - "obešalnike". Ni zdravo biti debel, prav tako pa ne presuh.

  • smejka 10:54 14.junij 2015.

    To,z samokritičnostjo se strinjam....pa čeprav sem ženska in daleč od lepotice pa tudi "zdrave" ,sem si nabrala kilograme,ki jih pa ne razkazujem (vsaj ne gole) naokoli.Tudi podhranjene niso ne lepe,niti zdrave-ampak TO VELJA TUDI ZA MOŠKE!!!!Osebno me motijo tudi ...prikaži veči "zdrave" 40 in 50-letnice,ki pa se oblačijo kot najstnice.Čeprav lepe,našemljene v najstnice,menim,da niso zdrave.Prav je,da se opozarja na zdrav način življenja,samo prosim,naj velja za oba spola,da ne bo obveljalo: "Moškim je dovoljeno biti pijani,neumni,grdi,debeli......ženske pa nujno vsaj lepe"