Slovenija
1087 ogledov

Nesebično pomagal, sam nato hudo poškodovan

Matic Keržan Osebni arhiv
"Z bratom in ostalimi smo želeli potisniti avto na rob cestišča. Z bratom sva bila spredaj, jaz čisto na sredini, brat pa na robu. Takrat je počilo... " se usodne nesreče spominja Matic.

Do nesreče je prišlo 28. januarja 2017. V nočnih urah, okoli polnoči. “Z bratom, prijateljem in prijatelico smo se odločili, da bi šli kaj pojesti v Ljubljano, ker se nam je zaluštal McDonalds,” opisuje Matic Keržan. Peljali so se v smeri proti obvoznici v Črnučah, gledali so proti rondoju Tomočevo, ko so videli avtomobilske luči in ustavljen karamboliran avto. 

“Videl sem, da je avto zelo razbit in mladeniče, ki so bili udeleženi v nesreči. Zato sem rekel, prijateljici, naj ustavi avto,” se spominja Matic. Ustavili so pred razbitim avtom, njegov brat je postavil varnostni trikotnik, Matic se je pogovoril z voznikom razbitega avta.  

“Z bratom in ostalimi smo želeli potisniti avto na rob cestišča. Z bratom sva bila spredaj, jaz čisto na sredini, brat pa na robu. Takrat je počilo. Tri sekunde so se odvijale kot bi bilo trideset minut. Razmišljal sem, kaj bom naredil, kam bom padel, kaj je najbolje zaščititi, kako se izogniti zaščitni ograji … “ se še danes živo spominja.

Opisuje, da je nato z zobmi navzdol drsel po cestišču, da bi se izognil zaščitni ograji. Pokril si je zgornji del glave, nog pa ni mogel zaščititi, saj mu jih je potegnilo pod avto: “Če bi letel naprej, bi me odneslo naravnost v zaščitno ograjo in se po mojem ne bi mogel več rešiti.” 

Mrtev spodnji del noge

“Ko je bilo vsega konec, sem odprl oči, nad sabo zagledal zaščitno ograjo, noge pa pod avtom. V tistem trenutku nisem slišal nič drugega kot zvok svojega srca in brata, ki je vpil, naj mi pomagajo. S tem mi je dal motivacijo, da sem ponovno zadihal in začel trezno razmišljati. Dvignil sem sprednji del avta in začutil, da mi spodnji del desne noge ne duluje … Z levo nogo sem se odrival od asfalta in prekobacil ven. Ko sem zagledal desno nogo, sem videl, da mi čez trenirko ven štrli sprednja kost,” opisuje Matic.

Najprej je menil, da ima odprti zlom: “Ko sem poskušal nogo pobrati, sem videl stopalo, ki je bilo žal kot helikopter. Karkoli sem naredil, se je obrnilo za 360 stopinj. V tistem trenurku sem se ze zavedal, da sem izgubil nogo …” 

“Ko sem prišel ven med dvema avtoma in zaščitno ograjo, sem se ulegel na levi bok in nogo dvignil zaradi nevarnosti infekcije. Vesel sem, da mi je nekdo pomagel, da sem imel trezno glavo. Pogledal sem proti ostalim in videl, da so v šoku. Vsi. Tudi pomoči žal nisem pričakoval …” pojasnjuje. Nato je prijatelica klicala reševalce: “Ko sem po nekaj minutah od daleč zagledal sirene, sem vedel, da bo zame dobro poskrbljeno in ko so do mene pristopili prvi gasilci, sem vedel, da me bodo rešili in da sem v pravih rokah. Počakali smo reševalce, ki so me odpeljali na urgenco na takojšnjo operacijo,” pravi.

Operacija je trajala šest ur. V nesreči sta bila poškodovna le Matic in njegov brat, ki ima hude poškodbe kolena.

Potrebna je bila amputacija

Po nesreči je bil Matic v bolnišnici en mesec in pol, imel je devet operacij, na tri dni eno. “Moja noga je bila zakomplicirana, imel sem močne mišice, močne kosti in živce ... Ko sem se zbudil iz ene od operacij, ki je trajala šest ur, sem točno vedel, da žal noge nimam več ... Upanje umre zadnje, realnost je pač realnost, tako da tudi nisem bil presenečen.”

Naredili so mu podkolensko amputacijo noge. “Z nogo sem imel veliko problemov, saj je bila odtrgana, vsi živci, ki so bili v nogi, so bili hudo prisotni in me je zato zelo bolelo. Zaradi tega sem imel hude opijate, da so mi blažili bolčino, imel sem tudi hude poškodbe obraza, okrušena tudi dva zoba, kar me je še dodatno bolelo … V plučih sem imel dva strdka in probleme z možgani …” opisuje Matic. 

Najhuje mu je bilo gledati družino, kako je jokala z njim. “Na intenzivni negi sem preživel veliko časa, saj sem zaradi psihe in vsega rabil ves čas nekoga, da me čuva. Že prvi dan sem se odločil, da se bom boril za življenje, da bom isti Matic, kot sem bil prej in da ne bo nič drugače …” pravi. 

Kljub hudim bolečinam je kmalu začel z rehabilitacijo. Spominja se, da je dobil v Soči še dodatno motivacijo, saj je tam videl, kako se nekateri borijo, da bi shodili. “Sedaj sem že par tednov na rehabilitaciji v Soči, kjer se borim in delam vse, kar se da, da bom ponovno normalno shodil. V Soči so vsi super in prav tu se pokaže, kaj je prava rehabilitacija. Trenutno sem dobil šolsko protezo in mi gre kar dobro,” pravi Matic. Kmalu pa bo Matic potreboval zelo drago protezo, s katero se bo lahko svobodno gibal in se še naprej udejstvoval v športu. Ker je proteza izjemano draga, so mu na pomoč priskočili tudi v Nogometnem klubu Radomlje. 

Vsi na tekmo za Matica

Danes se v podporo Maticu lahko udeležite tekme Prve lige Telekom Slovenije, kjer se bosta v Športnem parku Radomlje pomerili ekipi NK KALCER RADOMLJE proti NK CELJE. Dogajanje se začne ob 15.30.

“Ker se zavedamo pomena solidarnosti, hvaležnosti in spoštovanja do vseh, ki na kakršen koli način prispevajo k uresničevanju zgodbe radomeljskega nogometa, bomo celoten sobotni dogodek obarvali z dobrodelno noto,” so zapisali v klubu.

“Tako bomo z zbiranjem prispevkov na pomoč priskočili našemu zvestemu, zglednemu in mlademu navijaču, 21. letnemu Maticu Keržanu, ki je po spletu nesrečnih okoliščin, tekom nudenja nesebične pomoči, izgubil nogo v prometni nesreči,” pravijo. 

“Matic je član naše navijaške skupine in zgodila se mu je ta tragična nesreča. V klubu imamo načelo, da stojimo skupaj v dobrem in v slabem, zato smo se odločili, da bomo prvo tekmo na domačem igrišču namenili Maticu in zanj poskušali zbrati potrebna sredstva,” nam je pojasnil predsednik kluba Matjaž Marinšek.

Denar bodo zbirali tako z izkupičkom od prodanih vstopnic, kot s prostovoljnimi prispevki. “Razdelili smo tudi veliko brezplačnih kart. Upamo, da bodo tisti, ki so dobili vstopnice brezplačno, dali prispevek za Matica,” pravi.

V klubu so imeli že prej podobne dobrodelne akcije, čeprav po besedah predsednika niso finančno močni. “Ko nam je Matic razložil, koliko denarja je potrebnega za novo protezo … To so res visoki zneski. Naše zdravstveno zavarovanje krije en del, ostalo bo moral doplačati … In ko vidiš dvajsetletnega fanta in ko veš, kako se je vse skupaj zgodilo, mu želiš vsaj malo pomagati,” je zaključil. 

Za Matica je odprt tudi račun, kjer se zbirajo sredstva za Matica.

IBAN: SI56 0230 1026 0113 905
Karitas Homec, Gostičeva 2, 1235 Radomlje
S pripisom: ZA MATICA

Matic bo potreboval boljšo protezo, saj bi se rad še naprej ukvarjal s športom, tekel, hodil v fitnes … Tako potrebuje protezo z gibljivim gležnjem. Cene protez se sicer gibljejo od 3.000 do 50.000 evrov, od tega Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije plača okoli 5.000 evrov za protezo z negibljivim gležnjem. Ostalo je treba doplačati. Ena proteza za tek bo stala čez 20.000 evrov.

Kaj nam sporoča Matic?

“Življenje je treba živeti kolikor se le da, pomagajmo si med seboj, bodimo humani do vseh. Če stopimo skupaj, smo nepremagljivi. Ne smemo si jokati, da smo zelo bogi, ampak se moramo vprašati, ali je nekdo v hujši situaciji kot mi sami. Treba je iti dalje, prizemljiti vse, kar si zadamo, si reči, da zmoremo in to naredimo …” je povedal simpatičen Matic. 

“Rad bi se zahvalil celi družini, vsem prijateljem, vsem, ki me podpirajo in celotnemu nogometnemu klubu Radomlje zaradi take lepe geste,” je zaključil.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Gogolino 07:09 08.maj 2017.

    Ti pa si en SMRAD !!!!!

  • brezheca 22:34 06.maj 2017.

    Kakšen amaterski članek.Smrdi,smrdi,kako smrdi.

  • antitrust 16:21 06.maj 2017.

    Glede na okoliščine zelo pozitivno razmišlja.Drži se, Matic !