Slovenija
4 ogledov

Neslavno slovensko prvo mesto

inflacija afp Žurnal24 main
V Sloveniji je bila letna inflacija avgusta 3,4-odstotna, kar je največ med državami evroobmočja. V celotni EU je bila inflacija 1,9-odstotna.

Letna stopnja inflacije v območju evra, katerega članica je od prvega januarja tudi Slovenija, se je avgusta v primerjavi z julijem zmanjšala za 0,1 odstotka in je bila 1,7 odstotka. Tudi letna inflacija je bila avgusta v primerjavi s prejšnjim mesecem nižja za 0,1 odstotka.

Avgusta so najnižje stopnje inflacije na letni ravni v EU beležile Malta (0,6 odstotka) in Danska (0,9 odstotka) ter Nizozemska (1,1 odstotka). Najvišje so bile letne inflacijske stopnje v Latviji (10,2 odstotka), Bolgariji (9,3 odstotka) in na Madžarskem (7,1 odstotka). V primerjavi z julijem se je letna stopnja inflacije junija v sedmih članicah EU zvišala, v 15 se je znižala, v štirih pa se ni spremenila.

Slovenija je avgusta s 3,4 odstotka na letni ravni zabeležila najvišjo stopnjo inflacije med članicami območja z evrom. Sledijo ji Grčija z 2,7 odstotka, Irska z 2,3 odstotka in Španija z 2,2 odstotka.

Najnižje letno povprečje inflacije do avgusta so v celotni EU zabeležile Malta (0,5 odstotka), Francija in Finska (obe 1,3 odstotka), najvišje pa Latvija in Madžarska (7,7 odstotka). Za Slovenijo je bilo letno povprečje avgusta 2,9 odstotka in je bila tako skupaj z Grčijo na prvem mestu med članicami območja skupne evropske valute.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.