Slovenija
669 ogledov

Nesmiselne muke pri fotografu

Osebne izkaznice. Boštjan Tacol
Pri izdaji osebnih dokumentov ne morejo zahtevati, da ima malček zaprta usta.

"Fotografiranje otroka za osebni dokument je lahko prava drama," pravi mamica 1,5 leta starega malčka. "Pri fotografu sem bila dvakrat kar nekaj časa, ker otrok, ki je bil že tako ali tako vznemirjen zaradi nove situacije in okolja, med fotografiranjem ni želel zapreti ust," dodaja in pojasnjuje, da jim je skupaj s fotografovo pomočjo v drugem poskusu uspelo, da so z majhnim posegom retuširanja dobili sliko, na kateri malček ni kazal zob.

Druga mamica pojasnjuje, da so na upravni enoti z oklevanjem in besedami "ne vemo, če bo to šlo skozi" sprejeli fotografijo nekaj mesecev starega otroka, ker je imel na njej odprta usta. Po besedah fotografa starši večkrat pridejo fotografirat malčke, da zadostijo zahtevam standardov fotografiranja za osebne dokumente.

Obraz nevtralen, ustnice zaprte

Po zakonodaji mora biti na potnem listu izraz na obrazu nevtralen ter ustnice zaprte. "Tak pogoj je predpisan za potni list, ne pa tudi za osebno izkaznico," pojasnjujejo na ministrstvu za notranje  zadeve. "Ne glede na to smatramo, da je za državljana racionalno, da si izdela fotografijo, ki ustreza  zahtevam za izdajo potnega lista, saj jo lahko predloži  tudi ob izdaji drugega dokumenta, na primer vozniškega dovoljenja ali osebne izkaznice."

Razlogov za predpisane zahteve, ki veljajo v vsej Evropski uniji, je več. "Izhajajo predvsem iz dejstva, da je fotografija temeljni zaščitni element dokumenta in je bistveni element za izkazovanje istovetnosti državljana," pojasnjujejo na MNZ. "Kakovostna fotografija pri uporabi dokumenta preprečuje zlorabe, omogoča svetovno interoperabilnost dokumenta in s tem zagotavlja visoko raven varnosti ter hitrejši in enostavnejši kontrolni postopek pri prehodu meje. Poleg tega zagotavlja biometrično identifikacijo v mednarodnem okviru."

Odstopanja za otroke

Zaradi težavnosti fotografiranja za otroke ti standardi ne veljajo povsem. "Pravilnik o izvrševanju zakona o potnih listinah določa, da so dovoljena določena odstopanja za otroke do dopolnjenega  desetega leta starosti, med katerim je tudi izraz obraza, kar pomeni, da se lahko otrok tudi smeji, če se v času fotografiranja ne more zagotoviti zaprtih ust," pojasnjujejo na MNZ, kjer so v zvezi z omenjenimi težavami že prejeli več telefonskih klicev staršev.

Komentarjev 7
  • JellyFish 18:13 04.julij 2013.

    Če pa je to muka, te pa res nočem vedet, kaj vse še ti predstavlja muko pri lastnemu otroku.....bolano.

  • privat 13:05 04.julij 2013.

    ja kaj ni to nezakonito dogajanje v javni upravi??' Aja to je samo ravbarizem!

  • mucek4 13:02 04.julij 2013.

    Največja muka je fotografirat malčka, starega cca 14 dni, ker mora gledat, imeti odprte oči, mora sedeti na stolu in gledati v fotoaparat. Zanima me kako naj 14 dni star otrok SEDI? Roka ki bi držala glavico se ne sme videti.