Slovenija
151 ogledov

Nesmrtnost postaja resničnost

Povečevanje količine encima v telesu preprečuje staranje kromosomov. Žurnal24 main
Znanstveniki verjamejo, da bi lahko s povečevanjem količine encima, ki se v telesu proizvaja naravno, preprečili umiranje celic, kar bi vodilo do daljše in bolj zdrave življenjske dobe.

Snov naravnega izvora, ki lahko ustvari “nesmrtne celice“ je lahko ključ do pravega eliksirja mladosti. Protein telomerase pomaga pri vzdrževanju zaščitnih kapic na konicah kromosomov, ki delujejo kot konice vezalk, ki preprečujejo razvez le teh. V procesu staranja se naše celice delijo, omenjene kapice postanejo obrabljene in krajše, navsezadnje pa postanejo tako poškodovane, da celica umre. Znanstveniki verjamejo, da bi zvišanje naravne ravni encima telomerase v človeškem telesu preprečilo razpad konic, kar bi posledično preprečilo staranje.

 
 

Lahko zaustavimo staranje in obenem podaljšamo življenjsko dobo.

 
Skupina iz španskega nacionalnega centra za rakava obolenja je teorijo preizkusilo na miših in ugotovilo, da so tiste, ki so s pomočjo genetskega inženiringa proizvajale desetkrat večjo raven encima telomerase, imele posledično tudi 50 odstotkov daljšo življenjsko dobo. Maria Blasco, ki je vodila skupino znanstvenikov, navaja, da ima encim zmožnost spremembe umrljive celice v neumrljivo. Obenem je bila optimistična glede napovedi, da utegne podoben pristop voditi do daljše življenjske dobe tudi pri ljudeh. Izpostavila je le izredno previdnost pri nadaljnjih raziskavah.

Stranski učinek so rakava obolenja

"Lahko zaustavimo staranje miši in jim obenem podaljšamo življenjsko dobo. Izsledke raziskav, ki smo jih opravili na miših, je seveda zelo težko prenesti na ljudi,“ dodaja Maria Blasco. Eden izmed problemov, ki nastane ob povečani stopnji encima v telesu, je tudi večja možnost rakavih obolenj. Zdravnica pri tem dodaja, da bi ta problem lahko rešili z zdravili proti raku, ki bi tudi izničili negativne stranske učinke. "Miši, ki smo jim povečali raven encima v telesu so kazale tudi pozitivne zdravstvene učinke, ki so povezane z mladostjo. Imele so precej manj podkožne maščobe in boljšo toleranco glukoze.“
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.