Slovenija
773 ogledov

Nesojena delegirana tožilca tožita vlado in ministrstvo

sodniško kladivo Profimedia
Upravno sodišče je prejelo tožbo s predlogom za izdajo začasne odredbe.

"Upravno sodišče je dne 23. junija prejelo tožbo s predlogom za izdajo začasne odredbe, ki sta jo vložila tožilca, ki ju je Državnotožilski svet na javnem razpisu izbral za predstavnika Slovenije v Evropsko javno tožilstvo," so sporočili z Upravnega sodišča. "Tožba je vložena zoper Vlado RS in Ministrstvo za pravosodje. Tožba z zahtevo za izdajo začasne odredbe je bila poslana toženima strankama v odgovor."

Odločanje o zahtevi za izdajo začasne odredbe je nujno, zato bo sodišče s postopkom reševanja zahteve za izdajo začasne odredbe postopalo hitro. "Zaenkrat ni mogoče napovedati kdaj bo odločitev sprejeta," so še sporočili z Upravnega sodišča. 

Ob Finski tožilcev ni sporočila le še Slovenija

Od 22 sodelujočih držav do 1. junija, ko je evropsko tožilstvo začelo delovati, ob Finski evropskih delegiranih tožilcev ni imenovala le še Slovenija. Finska je medtem z EPPO že dosegla dogovor glede imenovanja svojih tožilcev. Slovenska vlada pa se je konec maja odločila za razveljavitev razpisa in razpis novega.

Janša: Dolžni smo speljati postopek, ki bo vodotesen

Predsednik vlade Janez Janša je v petek v Bruslju dejal, da bo Slovenija imenovala svoja delegirana tožilca takoj, ko bo postopek zaključen v skladu z nacionalno zakonodajo. "Slovenija se ne umika iz tega procesa," je v petek dejal Janša. "Smo pa dolžni izpeljati postopek, ki bo vodotesen."

Kot je pojasnil Janša, "smo dolžni izpeljati postopek, ki bo vodotesen, in mislim, da je bolj pomembno to, da je iz tega postopka odpravljen vsak sum dvoma, kot da bi hiteli".

Ob tem je spomnil, da "nimamo samo evropskega tožilstva za zaščito zakonitosti uporabe evropskih sredstev". "Vsa tožilstva so dolžna to zagotavljati, tudi v tistih državah, ki v tem mehanizmu sploh ne sodelujejo," je ob prihodu na zasedanje drugi dan vrha EU dejal Janša.

Evropski komisar izrazil zaskrbljenost

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je v četrtek znova izrazil zaskrbljenost, ker Slovenija dveh delegiranih tožilcev še ni uspela imenovati. Kot je dejal, je glede tega že pisal novemu ministru za pravosodje Marjanu Dikaučiču ter mu izrazil svoje pomisleke in zahteval pojasnila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • jan631 20:59 28.junij 2021.

    Levičarji imajo najraje od vsega,denar.Še svojo mater in otroke bi zamenjali za €.

  • mirror 16:51 28.junij 2021.

    Levičarji postavljajo svoje ljudi v evropsko unijo. da bodo lažje škodovali lastni državi.

  • Naklonsky 14:25 28.junij 2021.

    Zanimivo, kakšna borba za EU stolčke.