Slovenija
16 ogledov

Nesposobnost naših organov ga je pripeljala do smrti

Sodišče. Shutterstock
Ker se je znašel v postopku po krivem in naše sodišče ni ugotovilo zmote, si je vzel življenje. Varuhinja človekovih pravic je pri preiskovanju ugotovila vrsto zaporednih napak policije in sodišča. A krivi so dobili le opozorilo, ali pa še to ne.

Okrožno sodišče v Ljubljani je na zahtevo okrožnega državnega tožilstva v Mariboru poslalo vabilo na zaslišanje, v katerem je bila kot obdolženec navedena neka druga oseba z istim imenom in priimkom. Mama in sin sta sodišču poslala pisno izjavo, v katerem sta navedla prave podatke, odzvala pa sta se tudi vabilu na zaslišanje. Sin se je izkazal z rojstnim listom in osebnim dokumentom. Skratka, opozorila sta, da gre za napačno osebo - tudi to ni pomagalo.

"Ne vem, kako boste prišli iz tega"

Višja pravosodna svetnica, ki se je pogovarjala z njim, mu je pri tem po poročanju Dela dejala, da na njegovo ime prihajajo še številne ovadbe, da lahko pričakuje celo hišno preiskavo in prisilno privedbo v Maribor. Svetovala je, naj si najame odvetnika, in dodala: »Sicer ne vem, kako boste prišli iz tega kolesja.« Po besedah matere je imel sin že v preteklosti slabe izkušnje s policijo, saj ga je nekoč pretepel kriminalist v civilu. Grožnje, da se bo moral zagovarjati za dejanja, ki jih ni storil, so bile zanj tako hudo breme, da je storil samomor.

Kriv kriminalist je dobil le opozorilo

Varuhinja je ugotovila, da je sodišču napačne podatke posredoval sektor kriminalistične policije iz Maribora. Kriminalist, ki je za sodišče pripravil dopis, je navedel napačen naslov iskane osebe. Vodstvo policijske uprave Maribor je zato kriminalista opozorilo na storjeno napako, ni pa izvedlo drugih ukrepov.

"Človeška napaka" kot opravičilo

Na ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da je to nesrečen splet okoliščin in "človeška napaka".  V kopiji zahteve za preiskavo sta bila podatka o rojstvu in EMŠO osumljene osebe ročno popravljena - ni znano, kdo in kdaj ju je popravil.

Nato je okrožno sodišče v Ljubljani osebo zaslišalo, pa čeprav so bili opozorjeni, da je prišlo do pomote. Iz zapisnika ni razvidno, da bi ugotavljali identiteto zaslišane osebe. Ker je bil spis po zaslišanju vrnjen okrožnemu sodišču v Mariboru, na podlagi obstoječih podatkov ni bilo možno ugotoviti, ali gre za pravo ali napačno osebo.

Ne bodo ukrepali zaradi upokojitve

Z okrožnega sodišča v Ljubljani so sporočili, da disciplinsko ukrepanje proti strokovni sodelavki in sodni zapisnikarici, ki sta v konkretnem primeru sodelovali, pa ni smiselno, saj se je zadnja že upokojila, strokovna sodelavka pa odhaja v pokoj. Dodajajo, da tragični dogodek globoko obžalujejo, vendar ni v navadi, da bi se sodišče stranki oziroma v tem primeru mami opravičilo oziroma izreklo sožalje. Takšno stališče je po mnenju varuhinje skrb vzbujajoče, saj neposredno prizadetemu posamezniku odreka človeško dostojanstvo. Primer še proučuje specializiran oddelek vrhovnega državnega tožilstva.

Komentarjev 11
  • Žurnalček 14:46 22.januar 2012.

    "Minister Gregor pa nič" Je zapisal Fran, davnega 1866 l.

  • Slavko Majkić 09:50 22.januar 2012.

    poznam razmere na CSD LJ-Moste in vse tiste kure tam bil zaprl za nekaj let, saj so uničile na 1000 otroških in starševskih duš! Tusi sam pripravljam kazensko ovadbo zoper soc. Ireno Verbič, dir. Marjan Vončina in soc.delavec Radetič in ...prikaži več še psihologinjo, ki ni vedna niti,da si ji imena zapomnim!!!! To so navadna banda pokvarjena brezdušna in totalno nesposobna! CSD je treba nemudoma ukinit, prav tako sodne izvedence, ki delajo mnenja copy paste za 1500€ samo imena zamenjajo, včasih so tolk glupi,da še to pozabijo, na podlagi enournega razgovora te označijo ,da si neuravnovešen, ker se pritožuješ nad delom CSD in MZDSZ!!!!! Prav tako družinske oddelke, kjer delajo zafrustrirane 3x ločene kravetine itd....TAKOJ je treba spremenit nov družinski zakon, ki je navadno skropucalo psihotika Svetlika narejeno samo za polnjene državen blagajne in vzdrževanje služb nesposbnih soc. delavcev , sodnic in izvedencev in uvesti osnovni člen ENAKOPRAVNO-OBOJESTRANSKO starševstvo, pa bodo kreteni ostali

  • sanika 09:08 22.januar 2012.

    bravo!