Slovenija
55 ogledov

Nesramno zaprejo pot invalidom

1/5
Žurnal24 main
V uredništvo smo prejeli fotografije, ki prikazujejo, da ljudje z vozili brezobzirno zapirajo prehode s pločnika, ki so namenjeni invalidom. "Policisti vidijo, a ne ukrepajo," poudarja Kastelic.
Fotogalerijo brezobzirnega parkiranja si oglejte TUKAJ.

"Fotografije sem posnela v soboto, 11. septembra, na osrednji tržnici na prehodu za invalide in kolesarje v bližini Mesarskega mostu. Na prehodu je bilo zaklenjeno kolo, v bližini pa parkiran avto, kar je zaprlo pot invalidom," nam je zatrdila bralka Anka, sicer branjevka na ljubljanski tržnici.

"V trenutku, ko sem zapuščala tržnico, sem zagledala gospoda na invalidskem vozičku, ki se je le stežka prebil mimo kolesa in avtomobila,"
je še dodala.  

"Prehode brezobzirno zaparkirajo"
"V večjih krajih so mestne oblasti s količki preprečile parkiranje na pločnikih, vendar pa ljudje izhode s pločnika, ki so namenjeni invalidom in mamicam z vozički, brezobzirno zaparkirajo. Invalidi morajo tako poiskati naslednji prehod, ki je po navadi precej oddaljen," nam zatrdi Anton Kastelic, predsednik Društva invalidov Ljubljana center.

"Druga stvar, ki jo pogosto opažamo, pa je, da so na parkirnih mestih za invalide parkirana vozila z evropsko invalidsko nalepko, iz avtomobila pa izstopi povsem zdrav posameznik in se odpravi po nakupih," poudarja.

Če bi bil vsak posameznik samo en dan na vozičku, se tovrstni problemi ne bi pojavljali.
Anton Kastelic

Kastelic vidi rešitev predvsem v doslednem spoštovanju predpisov in zakonodaje, ki narekuje, da se na teh mestih ne sme parkirati, veliko pa bi pripomoglo tudi ozaveščanje občanov. "Videl sem že patruljo policije, ki opazi tovrstne primere, vendar se preprosto peljejo mimo, saj gredo raje ustavljat občane in tako polnijo državni proračun. Iz tega lahko sklepamo, da tudi oblast ne izvaja nadzora," konča.

"Policisti v primeru, če kršitve zaznajo, zoper kršitelje tudi ukrepajo. Nad pravilnim parkiranjem v prvi vrsti bdijo redarji, pomagajo pa jim tudi policisti," na očitek odgovarja Maja Adlešič, tiskovna predstavnica PU Ljubljana.

Parkiranje na označenem mestu za invalide se kaznuje s kaznijo v višini 80 evrov. "Če policisti opazijo, da iz vozila izstopi zdrav človek, ga seveda preverijo. Poudariti pa je treba, da lahko na tem mestu parkira tudi spremljevalec invalida, ki mora seveda imeti vso potrebno dokumentacijo," doda Adlešičeva. 

Kazen v višini 80 evrov
Po 52. členu ZVCP se posameznike, ki parkirajo na prehodu za pešce, kolesarski stezi, pešpoti, prehodu za pešce in pločniku, kaznuje z globo v višini od 40 do 80 evrov. Primer prehoda za invalide se namreč šteje za del pločnika, za kar je predpisana kazen 80 evrov.

"Za parkirano vozilo (na fotografiji) pa je glede okoliščin samega prekrška in izreka globe v skladu z 52. členom treba preveriti še dodatne okoliščine, in sicer čas prekrška, čas dostave, upravičenost dostopa na območje, postavljeno prometno signalizacijo ..." doda Adlešičeva.


Kaznovan bi bil tudi kolesar
"Celotno območje tržnice je namenjeno izključno pešcem, kar pomeni, da se posameznike, ki parkirajo na tem območju, kaznuje s kaznijo v višini 80 evrov," nam pove Jakob Juha, operativni vodja mestnega redarstva, in doda, da v tovrstnih primerih največkrat uporabijo odvoz s pajkom, kar pomeni, da posameznik prejme globo v višini 80 evrov, 100 evrov pa plača za odvoz.

Po 103. členu ZVCP bi v tem primeru denarno kazen dobil tudi kolesar, saj mora biti kolo postavljeno tako, da ne ovira prometa – v tem primeru pot invalidom. Predspisana kazen je 40 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.