Slovenija
44 ogledov

Nesreča jih je pahnila na rob

razno 07.02.13. revscina, Peng, a 61-year-old man, reads newspapers on a bed he Žurnal24 main
Pred delovno nesrečo očeta je mlada družinica živela skromno a srečno. Nesreča je vse spremenila, starša nimata niti za mleko, bili so tik pred izklopom elektrike, boji se, da bodo ostali na cesti.

“Nisem računal na nesrečo, nikoli nismo potrebovali pomoči,” pravi obupan oče dveh otrok (ime je znano uredništvu), ki se mu je čez noč obrnilo življenje.

Pred nesrečo so imeli dovolj denarja, da so lahko živeli iz meseca v mesec. Večkrat so z manjšimi prispevki tudi denarno pomagali tistim, ki so bili na dnu: “Nisem si mislil, da bom nekoč sam potreboval pomoč.”

Družino sestavljajo oče, mati, šestletna hčerkica s posebnimi potrebami in malček, ki v vrtcu obiskuje jasli. Mati je brezposelna in prijavljena na Zavodu za zaposlovanje.

“Išče delo, kakršnokoli. Vozila bi se tudi daleč, pa dela enostavno ne najdemo,” pojasnjuje oče in dodaja, da bi si želeli vsaj kakšnega občasnega dela. "Zdi se, kot bi se vse naenkrat zarotilo proti nam," pravi. Najbolj se boji neplačevanja najemnine, saj bi tako ostali na cesti. 

Od novembra je na bolniški 

Oče se je na delu hudo poškodoval, prestal je že dve operaciji in je na bolniški že vse od novembra. “Prej ni bilo tako hudo, čeprav je bila žena brezposelna. Delal sem veliko, veliko je bilo tudi nočnih, zato je bila moja končna plača tudi čez tisoč evrov,” pripoveduje.

To je bilo dovolj za najemnino, vrtec, za manjši kredit za avto in vse stroške. “Zdaj imam pa le golo plačo. Ko mi trgajo še kredit, dobim od plače le 490 evrov in vse to gre samo za stroške. Za najemnino, vodo, elektriko, do prejšnjega meseca je bilo ogrevanje, za vrtec, malico in kosilo v šoli …” našteva. 

"V denarnici nimam nič, čisto nič"

Ker je imel prej višjo plačo, je tudi vrtec dražji, otroški dodatek pa nizek, tudi najemnina je visoka, saj jim ne pripada pravica do socialnega stanovanja. “Zdaj pa res, v denarnici nimam čisto nič. Nimam denarja, da bi nahranil otroke. Prvič v življenju grem po hrano na Rdeči križ,” pravi oče, ki se odkrito sramuje nastalega položaja in z nami le stežka govori.

“Želela sva izpisati sinčka iz vrtca, hčerkico pa odjaviti od kosila v šoli, a nas je gospod iz Zveze prijateljev mladine pregovoril, da ne. To bi le poslabšalo situacijo,” pojasnjuje. “V šoli so nam res ugodili, da kosila za hčerkico ni bilo treba plačati, a drugi mesec spet ne bom imel za plačilo,” pravi.

Če sina izpišeta iz vrtca, mama ne bo mogla v službo

Izjemno hudo mu je prositi in odlagati s plačili. Če bosta sinčka izpisala iz vrtca, pa mati nikakor ne bo mogla v službo, če jo bo dobila. Pravico do vrtca pa bodo izgubili in se otrok ne bi mogel kar tako vrniti nazaj v varstvo. S tem bi se jim stanje še poslabšalo in ženo prikovalo na dom.

“Gre za trenutno sitaucijo. Zdravniki pravijo, da bom že v jeseni lahko spet v službi in plača bo spet višja. Zdaj smo pa res prvič v življenju lačni, ne vem več, kaj naj naredim,” je obupan. Zamuja s položnicami, neporavnane obveznosti pa samo naraščajo, najbolj se boji neporavnane najemnine.

Na Zvezi prijateljev mladine mu pomagajo na različne možne načine, med drugim so uredili, da jim niso izklopili elektrike.  “Ni problem skromni živetu, tudi prej smo. Zdaj pa res životarimo, nimam denarja niti za mleko, bojim se vsakega minimalnega šolskega stroška hčerkice, saj ga enostavno ne morem plačat,” opisuje.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 14
  • decva1 14:21 20.april 2015.

    Ne, ne, moje vprašanje se je nanašalo na Zverco ;)

  • Preprosti 07:06 18.april 2015.

    Uredništvo, posredujte prosim št. računa od gospoda o katerem pišete. Pomagati želim na način da mu direktno nakažem znesek. S posredniki so slabe izkušnje saj denar ni v celoti nakazan tistim ki so potrebni pomoči.

  • mph 13:43 17.april 2015.

    Dober predlog, ampak to velja samo za nadslovenca Janeza Janšo. Celo ustavno sodišče je uradno pritrdilo, da je on edina izjema v tej državi.