Slovenija
34 ogledov

"Nesreča" v velenjskem rudniku

rudarska resevalna vaja
1/3
Aleksander Kavčnik
Zaradi požara na sončnih celicah na strehi reševalne postaje, so v jamo Premogovnika Velenje prešli dimni plini. Aktivirane so bile reševalne ekipe. Takšen je bil scenarij petkove rudarske reševalne vaje v Velenju.

V premogovniku Velenje so rudarske reševalne enote Slovenije na skupni reševalni vaji preizkusile svojo strokovno usposobljenost. Namen vaje je bil preizkusiti strokovno usposobljenost rudarskih reševalnih enot za namen reševanja v primeru rudniške nesreče v sodelovanju z interventnimi gasilskimi enotami. Predpostavka reševalne vaje je bil požar na sončnih celicah na strehi Reševalne postaje, ki je povzročil prehod dimnih plinov skozi jašek NOP v jamo Premogovnika Velenje. V uspešni vaji sta med drugim sodelovala reševalna četa in Prostovoljno industrijsko gasilsko društvo Premogovnika Velenje

Število nesreč se zmanjšuje

Reševalna vaja je potekala v okviru 5. dnevov zaščite in reševanja. Strokovnjaki so tehničnemu kadru rudarskih podjetij predstavili novosti na področju reševanja ter varnosti in zdravja pri delu. Kot je povedal predsednik uprave Premogovnika Velenje Milan Medved, se število nezgod v rudniku iz leta v leto zmanjšuje. "Še pred desetimi in več leti smo v Premogovniku Velenje beležili tudi preko tisoč nezgod, zdaj pa je ta številka že več let krepko pod sto. V letu 2012 smo zabeležili 76 nezgod," je dejal Medved.

V Premogovniku Velenje lahko v 15 minutah zberejo med 50 in 60 reševalcev, njihova Jamska reševalna četa pa šteje 114 članov. Kljub najsodobnejši tehnologiji in opremi, vrhunskemu strokovnemu znanju in izkušnjam se v Premogovniku zavedajo, da njihovo delo še vedno poteka v zahtevnih razmerah in posebnih pogojih.

V želji po še večji varnosti in obvladovanju vseh potencialnih nevarnosti so pred dobrima dvema letoma nadgradili projekt "Ali delam varno?", pri katerem so preko različnih aktivnosti, kot so organizacijski, tehnični in tehnološki ukrepi z vidika varnejšega izvajanja procesov, varstvo pri delu, promocija in informiranje, izobraževanje, motiviranje in skrb za zdravega delavca, skrbeli za ozaveščanje zaposlenih, da lahko za večjo varnost pri delu največ naredijo sami. Kot poudarja Medved, sta "varnost in zdravje zaposlenih eden glavnih strateških ciljev podjetja".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.