Slovenija
76 ogledov

Nesreče, ki bi jih lahko preprečili

nesreča, novo mesto
1/18
Žurnal24 main
Medtem ko poslanci obravnavajo novo prometno zakonodajo, poglejmo, katerih tragičnih dogodkov na slovenskih cestah dosedanji pravni akti niso mogli preprečiti.

Kot smo že pisali v članku Poslanci o novi (strožji) zakonodaji, danes v parlamentu poteka obravnava zakona o cestah. Nova zakonodaja določa bistveno bolj ostre kazni za prehitro vožnjo, vožnjo po nasprotnem pasu avtoceste, pod vplivom alkohola … Seznam prometnih nesreč na slovenskih cestah je dolg, iz njega pa štrli nekaj tragičnih dogodkov, za katere si marsikdo želi, da se ne bi zgodili.

1. Na seznam najhujših prometnih nesreč zagotovo sodi dogodek v Arji vasi. 2. oktobra lani je vinjeni voznik Branko Maček po nasprotnem pasu na avtocesti in pod vplivom alkohola trčil v citroën xaro. V avtomobilu so bili štirje mladi. Trije – Peter, Nataša in Tjaša – so umrli, četrto dekle je bilo s hujšimi poškodbami prepeljano v bolnišnico. Mačku grozi do 12 let zapora. Pri celotni zgodbi je žalostno (tudi) to, da nikoli ni pokazal obžalovanja in se opravičil staršem mladih Celjanov, ki so se v nasprotju z njim v vseh pogledih držali cestnoprometnih predpisov.

V GALERIJI si lahko ogledate povzročitelje najhujših nesreč na slovenskih cestah in fotografije nekaterih nesreč.

2. Aprila 2009 je Vasja Neigelhell na avtocesti med Dramljami in Celjem z osebnim vozilom vinjen trčil v avtobus, v katerem je bilo poleg voznika in sovoznika še 12 deklet. Dekleta so se vračala z dekliščine in so ravno zaradi varnosti najela avtobus z dvema voznikoma.

Eno dekle je umrlo na kraju nesreče, več jih je bilo hudo in lažje poškodovanih. Beseda pretresljivo ne opiše dovolj dobro izpovedi sestre umrlega dekleta in prijateljic. "Mislila sem, da bom umrla. V avtobus je teklo blato, polna usta sem ga imela. Prepričana sem bila, da je z mano konec, da bom umrla," je denimo dejala ena od poškodovanih, Klavdija Kolenko. Več v članku Zapoznelo opravičilo. Neigelhellu grozi do 12 let zapora in prepoved vožnje motornega vozila.

3. Decembra 2009 je (zdaj že upokojeni) policist Branko Drkušič trčil v nosečnico. Prometna nesreča je v javnosti odmevala toliko bolj, ker smo izvedeli, da policisti pri kolegu po nesreči niso opravili preizkusa alkoholiziranosti. Zaradi tega dogodka je odstop podal direktor novomeške policijske uprave Anton Olaj, a tudi njemu ni hudega, saj so ga premestili na generalno policijsko upravo, in sicer na funkcijo policijskega svetnika. 28-letna Anja je letos poleti k sreči rodila zdravo deklico.

4. Najhujša nesreča v zgodovini Slovenije se je zgodila aprila 2005, ko je na Poljanskem klancu v gorečih vozilih življenje izgubilo osem ljudi; štiri ženske iz Trebnjega, ki so se vračale iz službe in družina iz Kranjske Gore. Med mrtvimi je bila tudi petletna deklica. Do nesreče je prišlo, ko je voznik kombija trčil v nasproti vozeči se priklopnik, naložen z avtomobili. Po tem je sledilo verižno trčenje: izbruhnil je ogenj in se razširil na vozila in bližnji gozd. Zdaj 30-letni Ljubljančan je moral leta 2008 za štiri leta v zapor.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


5. Junija 2005 sta ob 4.20 trčila opel vectra in VW golf, v nesreči pa so umrli 25-letni atleti Matic Šušteršič, 23-letni Patrik Cvetan in 17-letni Nejc Lipnik. Štirje so bili huje poškodovani. "V vectri so bili vsi ukleščeni; mrtvi so bili fant na sopotnikovem sedežu in dva zadaj. Eden je mrtev visel čez šipo," je nesrečo opisala zdravnica Dajna Buić Rerečić. Po številnih zapletih na sodišču (na prvi obravnavi so pričali kriminalisti druge izmene, čeprav so na ogled nesreče prvi prišli drugi kriminalisti) je voznik enega avtomobila Sergej Šalamon letos junija odšel v zapor za tri leta in štiri mesece; voznik drugega avtomobila Amel Dedić, ki je vozil drug avtomobil, pa je dobil zaporno kazen 3 let in 6 mesecev.

Dediću je bilo dokazano, da je z 0,88 promila alkohola v krvi po Celovški cesti vozil s hitrostjo več kot 140 kilometrov na uro. V križišču s Tržno ulico je zavijal v levo in trčil v Šalamona, ki je v avtu vozil kar šest ljudi.

 

Komentarjev 1
  • nergač 15:24 25.junij 2011.

    te posamezne nesreče nimajo nič skupnega s sistemskim urejanjem prometa in zdravo pametjo. Če sprejmejo ti butalski poslanci še tako plenilsko zakonodajo, še vedno ne bodo mogli preprečiti, da se ne bo en retard odpeljal tja, kamor se ne bi ...prikaži več smel ali da ne bo kdo čez naselje peljal 100 km/h. Če bi take izločili že prej, bi ne potrebovali tega plenjenja med vozniki, katerih večina se obnaša kulturno in vozi v skladu s pričakovanji... (tako kot živijo).