Slovenija
68 ogledov

"Neumno je priznati homoseksualnost"

Tendai Huchu
1/4
Društvo Humanitas
Društvo Humanitas in Hiša svetov sta v klubu Daktari pripravila literarni večer z zimbabvejskim pisateljem Tendaijem Huchujem, na katerem je predstavil svoj roman Frizer iz Harareja. Postavili so mu nekaj vprašanj.

Roman Frizer iz Harareja govori o dveh frizerjih Vimbai in Dumisaniju, ki sta sprva tekmeca, sčasoma pa se zbližata in postaneta dobra prijatelja. Prijateljstvo na kocko postavi Dumisanijeva homoseksualnost, ki je v Zimbabveju z zakonom prepovedana. Kot je za nas povedal Huchu, je zagrožena kazen za homoseksualnost sedem let zapora. "Isto kot za posilstvo. To je zakonodaja, ki so nam jo pustili Britanci in ji še vedno sledimo in verjamemo vanjo,“ pravi pisatelj in dodaja, da so homoseksualci v njegovi državi stigmatizirani. "Neumno bi bilo, če bi v Zimbabveju priznal homoseksualnost.“

"Obstaja gejevska in lezbična organizacija v Zimbabveju. Imenuje se GALZ. Zimbabvejska ustava namreč zagotavlja pravico do združevanja in čeprav je samo dejanje kaznivo, organiziranje in izvajanje kampanj ni. Organizacija je zelo močna in deluje že 20 let,“ nam je še zaupal Huchu, ki je v zgodbi poleg homoseksualnosti izpostavi tudi aktualne razmere v Zimbabveju in razslojenost tamkajšnje družbe. Vimbai izhaja iz revne družine in hrepeni po uspehu, medtem ko je Dumi odrasel v bogati družini. "Salon ponazarja kraj, kjer se različni sloji družbe združijo. Če bi se zgodba odvijala v baru, bi bilo povsem drugače, saj ljudje iz različnih slojev zahajajo v različne bare," je Huchu pojasnil, zakaj je zgodbo umestil v frizerski salon.

Zgodba se odvija med letoma 2000 in 2008, ko se je država soočala z veliko inflacijo in pomanjkanjem in so mediji pogosto poročali v Zimbabveju. "Zahodni mediji senzacionalistično poročajo o Zimbabveju, vendar se večina ljudi v državi ukvarja zgolj s preživetjem. Politika jih ne zanima," je izpostavil Huchu.

"Ženske v Sloveniji imajo vampirski pogled"

Huchu je v pogovoru delil tudi svoje prve izkušnje s Slovenijo in Slovenci. Pravi, da je že ob prihodu dobil nenavaden občutek, ki si ga je lahko razložil šele po tem, ko je spoznal Zimbabvejca Maxa Zimanija iz Zavoda Global in Angleža Davida Limona, predsednika društva Humanitas, ki živita v Sloveniji. "Oba sta mislila, da bosta ostala le za kratek čas. Dvajset, trideset let pozneje sta poročena z otroci in sta ujeta tukaj. Zdi se mi, da sta me želela opozoriti, da imajo ženske v Sloveniji poseben vampirski pogled in da moram paziti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.