Slovenija
4493 ogledov

Neupravičeno odobril sedem tisočakov odpravnine in jih spravil v lastni žep

Evgenij Komljanec (Foto: Barbara Milavevec) Žurnal24 main
Trije uslužbenci pet let prejemali za pet, deset in 12 plačnih razredov višjo plačo.

Direktor javnega zdravstvenega zavoda z območja PU Koper je osumljen zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, saj naj bi sodelavcu neupravičeno odobril za približno 7000 evrov višjo odpravnine od zakonite. Nezakoniti del odpravnine mu je nato sodelavec nakazal na osebni račun. Neuradno naj bi šlo za direktorja ZD Izola Evgenija Komljanca.

Koprski gospodarski kriminalisti so predkazenski postopek zoper direktorja javnega zdravstvenega zavoda in njegovega nekdanjega ožjega sodelavca pričeli na podlagi obvestila Komisije za preprečevanje korupcije, končali pa so ga konec leta 2018, so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper.

V preiskavi so po njihovih navedbah ugotovili, da je osumljeni direktor javnega zdravstvenega zavoda v letu 2011 del dodeljenih javnih sredstev uporabil v nasprotju z nameni, za katere so bila dodeljena zavodu. "To je direktor storil izključno z namenom, da bi sam prišel do denarja, ki mu ga je dolgoval njegov takratni podrejeni sodelavec. Sodelavec mu iz lastnih sredstev ni mogel vrniti dolgovanega denarja, zato se je direktor zavoda odločil, da bo sodelavcu neupravičeno priskrbel denar javnega zavoda, ki ga še danes vodi in upravlja," so pojasnili.

Osumljen zlorabe položaja

Direktor je namreč po ugotovitvah kriminalistov sodelavcu neupravičeno odobril izplačilo odpravnine, ki je bila približno 7000 evrov višja od zakonite, nekdanji sodelavec pa je nato nezakoniti del odpravnine nakazal direktorju na osebni bančni račun.

Če ga bo izolski občinski svet potrdil za direktorja ZD Izola, bo moral Evgenij | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Direktor zavoda je tako utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, nekdanji sodelavec pa pomoči pri tem kaznivem dejanju. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora do petih let.

Uslužbenka zavestno kršila zakonodajo

Med preiskovanjem tega primera so kriminalisti v istem zavodu ugotovili tudi, da je javna uslužbenka iz uprave zavoda zavestno kršila delovnopravno zakonodajo ter kolektivno pogodbo za javni sektor. Da bi sebi in dvema ožjima sodelavcema neupravičeno dvignila plačo, je neupravičeno dodelila delovna mesta z zahtevano stopnjo strokovne izobrazbe VII/2, za katera niso izpolnjevali pogojev glede izobrazbe. Tako so trije javni uslužbenci na škodo javnega zavoda pet let neupravičeno prejemali za pet, deset in 12 izhodiščnih plačnih razredov višjo plačo od tiste, do katere so imeli pravico, so pojasnili na koprski policijski upravi.

Uslužbenka je tako osumljena storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, za katerega je zagrožena kazen zapora do treh let.

Direktor očitke ostro zanika

Komljanec očitke ostro zanika. "Ves čas sem ravnal izključno v korist javnega zavoda in nobeno od sredstev ni bilo uporabljeno v nasprotju s predvidenimi nameni, kot se skuša prikazati," je zapisal. Izjava koprske policijske uprave o tem, da naj bi nekdanji sodelavec prejel nezakonito odpravnino in da naj bi bila ta nakazana na Komljančev osebni račun, ne drži, je netočna in v nasprotju z listinami, s katerimi kriminalisti po njegovih navedbah razpolagajo, kar dokazujejo tudi izpiski njegovega osebnega računa.

Prav tako kriminalisti razpolagajo z vsemi informacijami in okoliščinami prenehanja delovnega razmerja bivšemu sodelavcu in tudi samo odpravnino, ki brez dvoma ni bila nezakonita, je še navedel.

Prepričan je, da se bo lahko tožilstvo seznanilo z vsemi dokazili, ki jih je že predložil in ki dokazujejo, da ni storil kaznivega dejanja. Prav tako, kot pravi Komljanec, tožilstvo razpolaga z izpiski bančnih računov, ki dokazujejo, da na njegov osebni račun ni bilo nakazanega ničesar. Kazenska ovadba KPK je neutemeljena, je še prepričan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • leonardo 07:14 13.februar 2019.

  Pa saj je le čudno, da država še nekako funkcionira ob vsem kar prihaja na dan! Zato pa imajo delavci tako mizerne plače.

 • matermila 06:42 13.februar 2019.

  Direktor zavoda je tako utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja zloraba položaja ....A nismo včasih temu rekli enostavno kraja?In on še kar sedi na direktorskem stolčku,lepo.Za drug primer,ki je seveda tudi kraja javnega denarja,pa se mi poraja vprašanje,ali bi delavci z ...prikaži večz predpisano izobrazbo za tisti plačilni razred,bolje opravili delo,kot so ga ti trije,ki so prejemali previsoko plačo?

 • Avatar Leon
  Leon 17:29 12.februar 2019.

  Jasno zakaj primanjkuje denarja v zdravstvu ? KPK ne opravlja svojega dela ,ker ima Štefanec osebne težave