Slovenija
2 ogledov

Neupravičeno visoke cene

Na letu Bruselj-Ljubljana so cene letalskih vozovnic "praktično nespremenjene že Žurnal24 main
ZPS bo uradu za varstvo konkurence predlagal, naj preuči ravnanje Adrie Airways, saj meni, da obstaja sum zlorabe položaja na trgu na liniji Ljubljana–Bruselj–Ljubljana.

Urad RS za varstvo konkurence (UVK) naj prouči, ali nacionalni letalski prevoznik Adria Airways (AA) krši zakon o varovanju konkurence, in sprejme ustrezne ukrepe, je na včerajšnji tiskovni konferenci urad pozvala predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin. Na ZPS namreč menijo, da na progi Ljubljana–Bruselj–Ljubljana obstaja sum zlorabe položaja na trgu.

Belgijci pol cenejši

"Med predsedovanjem Evropski uniji sta Ljubljano in Bruselj z direktnim letom povezovali dve letalski družbi, poleg Adrie še Brussels Airlines," pravi Kutinova. Dodaja, da je povratni let pri zadnjem stal polovico manj kot pri slovenskem prevozniku. Po koncu predsedovanja je potnikom na voljo le še Adrijin let – v sodelovanju z Belgijci. A ta je med tednom dvakrat dražji oziroma je na ravni Adrijine cene pred predsedovanjem. Ravno zato na ZPS menijo, da obstaja utemeljen sum sporazumnega omejevanja konkurence. Najbolj so pri tem oškodovani potrošniki.

Pojdite naokoli

Potnik pa lahko do Bruslja leti tudi prek Berlina, in še to z Adrio (v sodelovanju z Brussels Airlines). Tak polet ga bo stal okoli 430 evrov ali skoraj polovico manj, kot stane direktni let do Bruslja. A potnik bo ob takem letu zapravil pol dneva na letališču, ko bo čakal na drugi let. Na ZPS sicer ugotavljajo, da AA na prograh, kjer ima konkurenco, potnike na primerljive in tudi daljše razdalje (Pariz, London) prepelje za ugodnejšo ceno kot do Bruslja. "Včasih tudi ceneje kot nizkocenovniki," pravi Kutinova, a dodaja, da so razlike med cenami preprosto prevelike, da bi jih lahko upravičili z letališkimi pristojbinami. Odgovorov na vprašanja v zvezi z visokimi cenami letalskih vozovnic od Adrie Airways do konca redakcije nismo prejeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.