Slovenija
52 ogledov

Neuradno: Dimičeva odpotovala v Dubaj

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Vodja Pahorjevega kabineta Simona Dimic podala odstopno izjavo. Pahorja odstop presenetil. Neuradno: Dimičeva odpotovala v Dubaj, odločitev o njenem nasledniku v ponedeljek.

"Sporočam Ti, da sem se z današnjim dnem odločila odstopiti s položaja vodje Tvojega kabineta. Tega nisem storila zato, ker bi se čutila krivo za obsodbe, ki sem jih deležna s strani javnosti, temveč zato, ker mi neskončen obseg potrebe po njihovem zanikanju ali pojasnjevanju ne omogoča več tako intenzivnega in osredotočenega dela, kot ga potrebujem v času, ko vodiš toliko sprememb na toliko področjih," je med drugim v odstopni izjavi napisala Simona Dimic.

"Nepričakovan odstop mag. Simone Dimic me je presenetil, vendar sem ga sprejel z razumevanjem. Moja sodelavka je bila 12 let. Trudili se bomo, da bo delo v Kabinetu predsednika vlade RS do imenovanja novega potekalo nemoteno," je odstop Dimičeve komentiral premier Borut Pahor.

Dimičeva pa je po podanem odstopu že odpotovala iz Slovenije. Z letališča Jožeta Pučnika je z družino odletela v Frankfurt, od tam pa naj bi po neuradnih podatkih odpotovala v Dubaj. Tam naj bi imel njen partner Roman Horvat v lasti luksuzno vilo. Fotografije vile si oglejte na tej povezavi.

Nekdanji prvi mož NLB Draško Veselinovič je zanikal namige, da je Dimičevi odobril posojilo v višini 350 tisoč evrov. O podrobnostih kredita si preberite na tej povezavi.

Dimičeva je zadnji teden polnila medijska poročila zaradi domnevnih nepravilnosti v povezavi z gradnjo hiše v ljubljanskih Murglah. To naj bi gradili kar delavci Vegrada in celo z materialom, ki je bil namenjen za gradnjo v Celovških dvorih.

Sporno je tudi to, kako in kolikšen kredit je dobila za obnovo hiše. Več o njenih "grehih" si preberite v tem članku.

O nasledniku v ponedeljek, neuradno trije kandidati
Iz neuradnih virov smo dobili informacije, da naj bi o nasledniku Dimičeve odločali v ponedeljek, kar kaže na to, da bo Pahor odstop sprejel.

Prav tako iz neuradnih virov smo izvedeli, da se kot možna naslednika omenjata nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in evropska poslanka Tanja Fajon.

Oba smo že vprašali, ali ta informacija drži. "Zelo zanimive govorice, kaj naj rečem. Prvič slišim, mislim pa, da ni nič resničnega v tem," je v smehu dejala Fajonova. Podoben je bil tudi odziv Kosa: "Se hecate? Za to nisem slišal, to je najboljši štos zadnjega desetletja."


Kot že pred časom, ko je Pahor iskal človeka za prevzem funkcije generalnega sekretarja vlade po odhodu Milana M. Cvikla, se tudi tokrat med možnimi nasledniki Dimičeve pojavlja ime Nataše Kovač, državne sekretarke v Pahorjevem kabinetu, ki je sicer zadolžena za koordinacijo z državnim zborom. Tudi Kovačeva je Pahorjeva tesna sodelavka že leta, saj je bila v preteklosti mednarodna sekretarka SD.

Ker ostaja, ko bo Dimičeva pospravila svojo pisarno v šestem nadstropju vladne palače, Pahor tam sam s svojim osebnim tajnikom Matjažem Nemcem, nekateri ugibajo, ali ne bo funkcije Dimičeve prevzel prav on. A se zdi po drugi strani to malo verjetno, saj Nemec za prevzem takšne funkcije nima primerne izobrazbe.

Za nekatere bi bila najenostavnejša rešitev Jadranka Gustinčič, ki je doslej opravljala funkcijo namestnice Dimičeve, kot vedo povedati številni, ki so z njim sodelovali, pa je Gustinčičeva že doslej opravila levji delež zadolžitev vodje kabineta, medtem ko je bila Dimičevi bližje protokolarna plat funkcije. A spet, številnim se zdi malo verjetno, da bo zasedla izpraznjeno mesto vodje kabineta, saj jo je Pahor podedoval še po Janši. Po drugi strani, dodajajo nekateri, ki se spominjajo Dimitrija Rupla kot posebnega odposlanca in vabila Anžetu Logarju za vladnega tiskovnega predstavnika, bi bilo imenovanje takšne osebe popolnoma v Pahorjevem stilu in v skladu z njegovo politiko.

Čustveno pismo z opravičilom in zahvalo

V zelo čustveno obarvani odstopni izjavi Dimičeva zapiše, da se je za odhod odločila, ker je afera dobila tolikšne razsežnosti, ki so osebno prizadele njeno družino. "Tega nisem sposobna in ne morem prenesti," zapiše.

Z velikim spoštovanjem in hvaležnostjo do Tebe, spoštovani gospod predsednik, odstopam s položaja vodje Tvojega kabineta.
Simona Dimic v odstopni izjavi

Hkrati se Pahorju opraviči, da ga zapušča ravno v času, ko jo najbolj potrebuje: "Toda takega pritiska ne jaz ne ljudje, ki jih imam rada, ne moremo več zdržati."

Dimičeva se premierju še zahvali za njegovo zaupanje in za vse, kar je storil zanjo in njeno družino. Še enkrat poudari, da ni ničesar storila narobe.

Celotno odstopno izjavo Simone Dimic lahko preberete na tej povezavi.

SD ne komentira
Stranka Boruta Pahorja SD odstopa Dimičeve ne komentira.

"Menimo, da se spodobi, da ta odstop najprej komentira predsednik vlade," pa se glasi le kratko sporočilo iz stranke Zares, pod katerega se je podpisal sekretar stranke Bogdan Biščak.

Še krajši je bil odziv v SDS, kjer so zapisali le: "Bil je že čas."

V SLS odstop razumejo kot popolnoma logičen korak, pričakujejo pa, da bo to "prvo dejanje v procesu razjasnitve te afere in vseh očitanih nepravilnosti". Pričakujejo, da se bodo preiskave nadaljevale, pri čemer morajo vsi vpleteni, pa čeprav ne več na starem delovnem mestu, odgovarjati. 

Cilj odstopa: minimaliziranje škodljivih posledic
"Očitno je, da so na dan začela prihajati neka dejstva, ki so škodljiva tako zanjo osebno kot za predsednika vlade. Tu gre za reševanje politične situacije. Sam odstop je zasnovan tako, da bi bil negativen vpliv minimaliziran, gre za omejevanje možnih škodljivih posledic, predvsem seveda za predsednika vlade. Na nek način je to razumljivo,"
je odstop komentiral analitik Matej Makarovič.

Opozarja, da je bila še bolj nenavadna komunikacija med Pahorjem in Dimičevo pred odstopom – Pahor jo je pozval k odzivanju preko medijev, čeprav se srečujeta vsakodnevno.

"Po mojem vsaj na daljši rok to ne bo nič vplivalo na vlado, kar se tiče njenega ugleda. V javnosti je ta že tako precej nizek, tako da jaz mislim, da zaradi tega ne bi prišlo ne do dviga ne do padca ugleda. Bi pa lahko vplivala na razmerja znotraj vlade," pa meni Matevž Tomšič in dodaja, da je šlo pri tej zgodbi za nekakšno preusmerjanje pozornosti.

"Menimo, da se spodobi, da ta odstop najprej komentira predsednik vlade."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.