Slovenija > Črna kronika
59 ogledov

Tošić sodišča ni prepričal, dokazi ostajajo

Dragan Tošić Anže Petkovšek
Ljubljansko okrožno sodišče odločilo o zahtevah za izločitev domnevno najbolj obremenilnih dokazov zoper domnevne tihotapce kokaina. Neuradno: vsi dokazi ostajo!

Ljubljanska okrožna sodnica, ki bo  v naslednjih mesecih začela soditi domnevnim tihotapcem kokaina, ki naj bi jih vodil ljubljanski podjetnik Dragan Tošić, bo po naših informacijah pri presojanju upoštevala vse najbolj obremenilne dokaze.

Tošić in njegovih 13 domnevnih sodelavcev namreč izpodbija dokaze, ki so jih proti njim zbrali tako slovenski  kot tudi italijanski, srbski in urugvajski preiskovalci. Sodišče tako praktično že od leta 2011, ko se je proti njim začel prvi sodni proces prepričujejo, da dokazov preiskovalci sploh ne bi smeli zbrati. Trdijo, da bi jih moralo sodišče izločiti.

Njihovi zahtevi je sodišče sledilo ob izreku oprostilne sodbe novembra predlani. A se s tem niso strinjali višji sodniki, ki so pred dobrim letom ugodili pritožbi tožilstva in oprostilno sodbo razveljavili ter odredili ponovno sojenje. Zahtevali so tudi, da se še enkrat preveri, kako so preiskovalci zbirali dokaze, ki bremenijo Tošića in ostale domnevne tihotapce.

Pošta je že odposlana

Ob začetku ponovljenega sodnega procesa jim je sodišče najprej ponudilo, da sami priznajo krivdo in se v zameno s tožilstvom pogodijo za kazen. Takšne ponudbe ni nihče sprejel. Namesto tega pa je domnevno kriminalna 13-članska združba spet takoj zahtevala izločitev praktično vseh dokazov.

A za razliko od sodnika, ki jim je sodil v prvem sodnem procesu, jim sodnica, ki postopek vodi zdaj, neuradno ni ugodila. Po slabih dveh mesecih odločanja, pri čemer je morala preučiti preko 27 tisoč strani listin in dokumentov v sodnem spisu, naj bi ocenila, da so bili čisto vsi najbolj obremenilni dokazi pridobljeni povsem zakonito in da so dovolj trdni, zaradi česar jih je potrebno nedvomno upoštevati v sodnem procesu, ki bi se lahko začel že v kratkem.

"Sodnica je odločala o 17 sklopih predlogov za izločitev dokazov, predlogu za prekinitev kazenskega postopka, predlogu za začetek postopka pred ustavnim sodiščem in o treh predlogih za izločitev postopka zoper obdolžene Anesa Selmana, Valterja Abramoviča in Tadeja Poljaka. Sodišče je sklep strankam že odposlalo, ker pa še nima izkazanih vročitev vam odločitve o izločitvi določenih dokazov ne moremo posredovati," poudarjajo na sodišču.

Sodnica naj bi sklep podkrepila z dolgo in podrobno strokovno obrazložitvijo o tem, zakaj je potrebno določen dokaz upoštevati pri izreku končne sodbe. Njena obrazložitev naj bi bila tako precej daljša od obrazložitve sklepa, ki ga je izdal njen sodniški kolega, ki je Tošića izrekel oprostilno sodbo. Prav tako je sodnica za odločanje o zakonitosti dokazov potrebovala precej manj časa kot njen predhodnik.

Komentarjev 1
  • KLOBO 17:46 03.november 2014.

    Nič se bat, ko bo sodba prišla do Masleše, bo obsodbe raztrgal in svoje zemljake seveda očistil vseh obtožbe !! Do tedaj bo pa malo komedije, za glodanje, da bo raja mislila, da sodstvo dela!! Lep zgled je Kordež, ki ...prikaži večki je pokradel miljone, pa se sedaj svobodno šeta po Kranju !! V sloveniji ni ZKP in KZ, v SLO je Masleša, ki je nad Zakonom !!