Slovenija
45 ogledov

Neuradno oškodovana Adria Airways

Adria Anže Petkovšek
Z zlorabami položaja in ponarejanjem listin družbo oškodovala za skoraj 800.000 evrov.

Gorenjski kriminalisti so na škodo družbe z Gorenjske zaključili dve kriminalistični preiskavi in zaradi več gospodarskih kaznivih dejanj kazensko ovadili dve osebi. Z zlorabami položaja in ponarejanjem listin družbo sta oškodovali za skoraj 800.000 evrov.

Oškodovana družba je po neuradnih informacijah STA Adria Airways, ovadili pa naj bi nekdanjega komercialnega direktorja Tomaža Kostanjška in njegovega pomočnika Tomaža Škofica. Ovadil naj bi ju še prejšnji predsednik uprave slovenskega letalskega prevoznika Klemen Boštjančič, šlo pa naj bi za posle v Turčiji in ZDA. Mediji so že pred časom poročali o sumih sklepanja fiktivnih poslov pri prodaji vozovnic Adrie Airways in urejanju rezervacij. Da je oškodovana družba Adria Airways, je poročal tudi Radio Slovenija.

Sklenil fiktivni posel

Iz policijskega poročila je razvidno, da je osumljeni 48-letnik leta 2007 samostojno v imenu in za račun oškodovane gospodarske družbe s tujo družbo sklenil posel za izvajanje supervizije in do leta 2011 odobril za skoraj 300.000 eurov  izplačil, čeprav  posel sploh ni bil potreben, ker je bila oškodovana družba do izvedbe teh storitev upravičena že pred  tem.

"Osumljenec je to vedel, s poslom je gospodarsko družbo oškodoval, tujemu podjetju pa pridobil protipravno korist," je pojasnil Bojan Kos s PU Kranj. "Isti osumljenec je enemu zaposlenemu  tudi nezakonito in brez pooblastila uprave oškodovane družbe med  letoma 2007 in 2008 povečeval plačo in mu na ta način omogočil najmanj 80.000 eurov protipravne premoženjske koristi."

Lažna poročila

Nezakonito je ravnal tudi med letoma 2009 in 2011, ko je pri tržnem komuniciranju prav tako zlorabljal svoj položaj in opuščal svoje dolžnosti. "Nezakonitosti so bile ugotovljene v poslu z dvema tujima družbama  – ena naj bi skrbela za pospeševanje prodaje produktov naročnika, druga pa bi izvajala nadzor nad tem poslom – osumljenec pa je pri tem poslu dopustil  plačevanje neopravljenih storitev," je pojasnil Kos. Osumljenec je vedel, da družbi svojih obveznosti po pogodbah nista izvršili, oškodovana gospodarska družba jih je izvajala sama, kljub temu pa je tujima družbama omogočil za preko 400.000 eurov protipravne koristi.

Pri zlorabi položaja mu je glede na policijsko poročilo pomagal še 50-letni moški, ki je sodeloval pri dogovorih za sklenitev pogodb, neizvedbo storitev pa je prikrival z lažnimi navodili podrejenim, ki so na tej osnovi potem  sestavljali lažna poročila. Kriminalisti so ugotovili še, da gre vsaj v enem primeru tuje družbe za poštni nabiralnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.