Slovenija
20 ogledov

Neuradno: stop davku na nepremičnine

Slovenija 15.01.2014 stavba, stavbe v Ljubljani, nepremicnine, stanovanja, stano Saša Despot
Državni zbor je sprejel predlagane spremembe zakona o davku na nepremičnine le dan pred tem, ko bo ustavno sodišče sporočilo svojo odločitev glede davka.

DZ je sprejel novelo zakona o davku na nepremičnine, s katero se odpravlja višja stopnja davka za prazne stanovanjske nepremičnine ter podaljšuje roke za ureditev evidenc in izdajo odločb o odmeri davka. Znižal je tudi stopnjo davka za poslovne nepremičnine, a po oceni opozicijskih poslancev premalo, zato pri glasovanju niso sodelovali.

Po novem se tako za poslovne in industrijske nepremičnine in zemljišča za te namene, izjema so energetske, davčna stopnja zniža z zdajšnjih 0,75 odstotka na 0,59 odstotka. Takšno znižanje se zdi opoziciji, ki je pred glasovanjem o sprejemu novele zakona napovedala obstrukcijo, zanemarljivo in bolj lepotni popravek. "Lahko bi rekli, da je Alenčica dala malo botoksa, ampak zaradi tega botoksa slovensko gospodarstvo ne bo prav nič bolje živelo," je bil kritičen Branko Grims (SDS).

V skladu z novelo zakona bo za vse stanovanjske nepremičnine veljala 0,15-odstotna stopnja davka, medtem ko je bil sprva za tiste, v katerih nihče ne biva, predviden davek v višini pol odstotka vrednosti.

Za mesec dni se zamika obdobje, v katerem je še mogoče preveriti in popraviti podatke za prvo odmero davka. Posledično se rok za izdajo odločb zamika za mesec in pol na 15. julij, prav tako se zamikajo roki za plačilo davka v letu 2014.

Petek dan D za davek

Ustavno sodišče bo jutri ob 11.30 sporočilo svojo odločitev glede davka na nepremičnine. Po neuradnih informacijah naj bi sodišče izvajanje davka zadržalo, kar bi pomenilo, da ga vsaj še leto dni ne bi bilo. Kot so poročali v oddaji 24ur, naj bi odločitev sodišča temeljila na dejstvu, da predlagane davčne osnove ni v zakonu, ampak je zgolj v Gursovi metodologiji.

Takšna odločitev pa bi pomenila, da se v državni proračun ne bo steklo predvidenih 160 do 170 milijonov evrov. 

Opozicija z zanimanjem čaka odločitev

Opozicija je predlagala, da se s sprejemom danes obravnavanih sprememb počaka do petka, ko bo znana odločitev ustavnega sodišča. Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar je zagotovila, da bo vlada spoštovala odločitev ustavnih sodnikov in po potrebi kmalu predlagala že nove spremembe zakona, da bodo po možnosti veljale že pri izdaji odločb o odmeri davka za letos.

V opoziciji so prepričani, da bo ustavno sodišče zakon razveljavilo vsaj delno. "In to bo zelo zanimiv dogodek, gospe in gospodje, kajti spet vas moram spomniti, da je to zakon, na katerega je predsednica vlade vezala zaupnico," je dejal Grims. Ustavno sodišče bo tako v petek po njegovih besedah izreklo nezaupnico vladi z Alenko Bratušek na čelu in celotni koaliciji, Tomaž Lisec (SDS) pa je vprašal, ali je mogoče uro pozneje pričakovati odstop celotne vlade oz. posameznih ministrov.

Bratuškova meni, da vlada ne bo padla

Bratuškova je prepričana, da tudi v primeru, da zakon o davku na nepremičnine na ustavnem sodišču pade, vlada ne bo padla. O konkretnih rešitvah, kako bodo nadomestili izpad prihodkov v primeru neustavnosti zakona o davku na nepremičnine za oddajo Tarča na TVS ni želela govoriti.

"Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča naši ljudje poznajo že skoraj 20 let. In tudi odločitve občin so bile na ustavnem sodišču večkrat spoznane za protiustavne in so bile potrebne spremembe", je poudarila Bratuškova. Če bo ustavno sodišče zahtevalo, da določene stvari spremenijo, jih bodo spremenili, je zagotovila.

Po njenih besedah bi bilo zelo zanimivo, če bi ustavno sodišče odločilo, da je treba naprej pobirati nadomestilo za stavbno zemljišče, glede na to, da je ustavno sodišče že večkrat odločilo, da so bile odločitve občin protiustavne.

Glede iskanja novega vira prihodkov je premierka dejala, da nista samo ona in PS odgovorni za to, kaj se v državi dogaja in kaj bodo dobrega naredili za državo. Bratuškova verjame, da bodo tudi ostale tri koalicijske stranke vedele, kaj je treba narediti.

Komentarjev 3
  • Julijan Hrvatin 22:17 27.marec 2014.

    Tako neresen, netočen, improviziran popis nepremičnin ne more bit osnova za davek v nobeni resni državi.

  • občan-1 22:03 27.marec 2014.

    Ljudje, ki podpirajo takšen zakon so dobro plačani hlapci ali pa skrumpirani politiki, ki bi radi živeli na račun davkoplačevalcev.

  • Kranjica 20:56 27.marec 2014.

    Še eno leto nazaj je današnja koalicija očitala JJ, da se oklepa svoje funkcije. Kako hitro se vrti kolo! Sedaj isto lahko očitamo A.Bratušek.