Slovenija
23 ogledov

Neuradno: Vizjak bo minister za delo

Janez Janša in gregor Virant Saša Despot
Predsedniki koalicijskih strank SDS, Liste Virant, DeSUS, SLS in NSi so na sestanku v DZ dokončno uskladili ministrsko ekipo. Dorekli so imena kandidatov za ministre. Ta so že znana.

Po zadnjih neuradnih informacijah bi iz kvote ministrstev, ki pripadajo SDS, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve prevzel Andrej Vizjak, ki je v prvi Janševi vladi vodil ministrstvo za gospodarstvo, in ne Romana Tomc, kot je bilo slišati do zdaj.

Kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport naj bi bil Žiga Turk, ki je bil v prvi Janševi vladi minister brez listnice. Turk za STA tega, da bi utegnil postati minister, ni ne potrdil ne zanikal.

Gorenak notranji minister

Ministrstvo za notranje zadeve naj bi prevzel Vinko Gorenak, sicer poslanec SDS in izredni profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru (prej se je na tem mestu omenjalo Dragutina Mateja).

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa naj bi vodila ali poslanec SDS Zvonko Černač in ne evropska poslanka Romana Jordan Cizelj, kot se je omenjalo prej.

Lista Virant: ministra Šušteršič in Pličanič

Skoraj zanesljiv kandidat Liste Virant za finančnega ministra je podpredsednik stranke Janez Šušteršič, minister za pravosodje in javno upravo pa naj bi postal profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani Senko Pličanič. Svet stranke je zvečer oba kandidata podprl.

Erjavec naj bi bil zunanji minister

Čeprav se je predsednika DeSUS-a Karla Erjavca omenjalo v različnih kombinacijah, naj bi po zadnjih informacijah le postal minister za zunanje zadeve, nekdanji piranski župan Tomaž Gantar pa minister za zdravje. DeSUS naj bi o svojih ministrskih kandidatih odločal v petek.

So pa že znana imena kandidatov za ministre iz vrst SLS in NSi, saj so jih že potrdili tudi organi obeh strank. Predsednik SLS Radovan Žerjav bi tako vodil ministrstvo za gospodarstvo, strankin poslanec Franc Bogovič pa ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Predsednica NSi Ljudmila Novak naj bi prevzela ministrstvo za Slovence po svetu, nekdanji član uprave Darsa Aleš Hojs pa ministrstvo za obrambo.

In kateri bodo državni sekretarji?

Do zdaj bolj ali manj neznana so imena možnih kandidatov za državne sekretarje. Med strankami koalicije naj bi sicer veljal dogovor, da si lahko vsak minister sam izbere državnega sekretarja, pri čemer bi imelo ministrstvo, ki je nastalo iz dveh ali več ministrstev, po dva državna sekretarja, ostala pa po enega.

Komentarjev 37
  • recesija 21:57 02.februar 2012.

    Pri Zurnal24 je tako vse neuradno, menda, verjetno, domnevno ...De facto dejstev pa nikoli ne predstavite!

  • gec 21:11 02.februar 2012.

    lej revež,prej boš odšel na zdravljenje prej bodo imeli normalni ljudje mir na forumih pred teboj...

  • 1111 20:15 02.februar 2012.

    ...za razliko, ti sploh ne veš kdo te naredu...