Slovenija > Komentarji in kolumne
17 ogledov

Neurejenost, stara kar 20 let

Očitno je obstajal interes, da se področje izplačila odškodnin ne uredi.

primorska 11.10.2008, koper, suzana kos, foto: dare cekelis | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
Podatek, da je "čist" le gorenjski avtocestni krak, je presenetljiv; na preostalih odsekih namreč promet poteka na osnovi začasnih uporabnih dovoljenj. Na Darsu poudarjajo, da poteka normalno in varno, saj imajo odseki pridobljene vse preostale dokumente, ki jih zahteva zakon o graditvi objektov. Na njih so bili pred predajo prometu opravljeni tehnični pregledi, med drugim so bili izdelani projekti obratovanja in vzdrževanja. Zapletalo naj bi se z lastniki zemljišč, še najbolj pri starih zadevah, v katerih so ljudje bolj negativno nastrojeni oziroma pričakujejo preveč. To je pač seveda mogoče razumeti. In tudi to, da je javna korist v teh primerih pred zasebno in da se lastniki morajo soočiti tudi z razlastninjenjem.

Hladen tuš

A računsko sodišče je ugotovilo, da je bila država pri določanju in izplačevanju odškodnin pri odkupih in razlastitvah nepremičnin zaradi gradnje ali obnove gospodarske javne infrastrukture – neučinkovita. Pravne podlage, ki bi omogočala enakopravno obravnavo oškodovancev in določala ustrezne metode cenitev, ni. Odškodnine so bile v nekaterih primerih neupravičeno izplačane, cenitvena poročila pa nepravilna ali nepopolna.

Dars obstaja že 20 let. Časa za ureditev teh najosnovnejših pravil je bilo torej več kot dovolj, a ker tega niso storili, je očitno, da je ribarjenje v kalnem v interesu vpletenih. O tem, ali je kdo od odgovornih na javnih funkcijah od odškodnin tudi kdaj kaj vtaknil v lastni žep, pa niti ni vredno ugibati.

Preberite članek: Nekaterim bodo vzeli že drugič

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.