Slovenija
31 ogledov

Neuresničljive obljube

Miha Jazbinšek obljublja novi Jazbinškov stanovanjski zakon. (Foto: Boštjan Taco Žurnal24 main
Predvolilne obljube. Ljubljanski županski kandidati obljubljajo tudi nenavadno in neuresničljivo.

Ljubljana. Najzanimivejši so predlogi Janeza Lesarja, kandidata Socialne liberalne stranke. V prvi točki volilnega programa pravi, da bi uresničeval biotermodinamičen način življenja za vse meščane. Med drugim bi jim predlagal pitje hematitno-magnetitne vode, izpušne sisteme večjih kotlovnic in Termoelektrarne Toplarne Ljubljana pa bi opremil z desnosučnim 
načinom izpuha.

13 kandidatov
Za župana.
V Ljubljani kandidira 13 županskih kandidatov. Za svetniška mesta pa se bodo potegovali kandidati na 24 svetniških listah. Ljubljančani bodo lahko svoje glasove oddali na 108 lokacijah.

V nenavadnosti mu sledi Jože Drnovšek, županski kandidat stranke Naprej Slovenija. Zagotavlja namreč, da bo vsako leto zagotovil tisoč neprofitnih stanovanj za mlade družine, prav tako pa bi vsako leto poskrbel za dva tisoč novih delovnih mest v storitvah in proizvodnji. Podobno – 15 tisoč delovnih mest v enem mandatu – obljublja tudi Zofija Mazej Kukovič, županska kandidatka SDS.

Po oceni našega uredništva je skoraj podobno nerealna še obljuba Liste za čisto pitno vodo, ki jo zastopa županski kandidat Marko Mitja Feguš – gradnja 2.400 enodružinskih montažnih in energetsko varčnih hiš po ceni 450 evrov na kvadratni meter za mlade družine. Tudi zdajšnji župan Zoran Janković pravi, da bo gradil ekološka naselja nizke zazidave v Hrušici, Ilovici in Podgorici.

Program proti županu
SLS oziroma njihov kandidat Janez Žagar obljublja poglobitev železnice in gradnjo nove Narodne in univerzitetne knjižnice, čeprav je oboje v pristojnosti države. Mojca Kucler Dolinar (NSi) pa obljublja oddajo praznih mestnih poslovnih prostorov po en evro, kar pa verjetno ne bi zadostilo zakonskim zahtevam po dobrem gospodarjenju v občini. Miha Jazbinšek, kandidat Zelenih Slovenije, nam napisanega programa ni predstavil, dejal pa je: “Moj program je zelo preprost: tolči po Jankovićevih šnops idejah.

Izjave:
Kot bivši mestni komunalni minister, ki se spozna na JP Vo-Ka, bi vsakemu gospodinjstvu v Ljubljani dobavil napravo za hematitno-magnetitno vodo.
Janez Lesar, Socialna liberalna stranka

Omejiti glasnost vseh prireditev v Ljubljani na razumno mero.
Jože Drnovšek, Naprej Slovenija

Večjo samostojnost in okrepitev pooblastil svetov četrtnih skupnosti z možnostjo odložilnega veta na odločitve mestnega sveta in župana ter lastna finančna sredstva.
Janez Žagar, Slovenska ljudska stranka (SLS)

Vsakemu novorojencu Mestna občina Ljubljana podari varčevalni – rentni račun z začetno vlogo tisoč evrov.
Marko Mitja Feguš, Lista za čisto pitno vodo

S celovito urejeno kanalizacijo v Rakovi Jelši Ljubljanica postaja plovna in plavalna reka.
Zoran Janković, Lista Zorana Jankovića (LZJ)

Zavzemali se bomo za kulturne prireditve brez točenja alkohola in brez pretiranega hrupa, ki naj se končajo do polnoči.
Kandidati Socialnih demokratov (SD) v ČS Center

Narediti dostopnejše taksi storitve.
Jože Joc Javornik, Slovenska unija

Očitno bo meni usojeno spoprijeti se z zavoženimi projekti prejšnjih županov ter končno izdelati stragegijo upravljanja in zagotovitve stalnega števila obiskovalcev v športnih parkih Tivoli in Stožice.
Miha Majc, Stranka slovenskega naroda

Za javni mestni promet, taksije in osebne avtomobile z najmanj tremi potniki uvesti hitre rumene pasove.
Meta Vesel Valentinčič, Demokratska stranka upokojencev (DeSUS)

Podvojiti število novozgrajenih neprofitnih stanovanj z manj kot 700 v mandatu 2006–2010 na vsaj 1.400.
Milan Hosta, Zares

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.