Slovenija
2 ogledov

Neurje povzročilo za 170 tisoč evrov škode

Med neurjem se je sprožilo 26 cestnih in 29 travniških plazov, 24 poškodb je nas Žurnal24 main
V velenjski občini je neurje, ki je na tem območju divjalo pred enim tednom in v petek, povzročilo za okoli 170 tisoč evrov škode, vrednost sanacijskih del pa je ocenjena na 800 tisoč evrov.
 
 

Zgodilo se je nekaj, kar se ni nikdar prej. Cesta Velenje–Šoštanj je bila zasuta, cesta proti Celju poplavljena, ostali smo brez elektrike in toplovoda in smo bili blizu temu, da naredimo svojo državo, saj je bilo Velenje odrezano od sveta.

Srečko Meh, župan Velenja

 
Velenjski župan Srečko Meh je dejal, da je občina nekaj najnujnejših posegov za zaščito opravila takoj, stroški teh posegov pa so ocenjeni na 80 tisoč evrov. Po njegovih besedah vzroki za tokratno škodo ne tičijo v posegih ljudi, ampak v obilnem deževju.

Največ škode je neurje povzročilo v Kavčah, kjer so zabeležili 25 poškodb, v Pesju so jih našteli 18, v Podkraju pa 17.

Med neurjem se je sprožilo 26 cestnih in 29 travniških plazov, 24 poškodb je nastalo na infrastrukturi, skupno število zabeleženih primerov škode pa je 98.

Pogled na zemeljski plaz v Lokovici pri Velenju. © Oki Blatnik

 
Prepičla pomoč države
Velenjski župan je poudaril, da je občini pomoč ponudila tudi vlada, vendar bi Meh raje videl, da bi država pomagala pri sanaciji nastale škode.

Spomnil je na neurje, ki je velenjsko občino zajelo leta 1998, in od takrat do danes občini, ki na leto za sanacijo plazov namenja pol milijona evrov, ni uspelo sanirati vseh plazov, saj je država pomagala komaj z 200 tisoč evri.

Meh je pojasnil, da imajo za vsako nastalo škodo narejeno strokovno oceno, najnujnejše zadeve bodo rešili takoj, vse drugo pa bo moralo počakati do izdelave strokovnih analiz.

Pomagajte si sami
Velenjski župan je tudi opozoril, da občina ne bo sanirala vseh poškodb, zato je lastnike zemljišč, kjer so se sprožili travniški plazovi, pozval, naj zaščitijo robove plazov in tako preprečijo njihovo nadaljnje drsenje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.