Slovenija
30 ogledov

Neuspešna nominacija Idrije

Idrija je za svoj del dobila pozitivno oceno, je pojasnil Samo Bevk. (Foto: BOBO
1/20
Žurnal24 main
Idrija se ni uvrstila na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, za katerega je kandidirala skupaj z dvema mestoma iz Španije in Mehike.
Na ogled po idrijskem rudniku živega srebra, ki je spremenjen v muzej, se lahko odpravite tukaj.

Na 34. zasedanju Unescovega Odbora za svetovno dediščino v brazilski prestolnici Brasilia so odločili, da se Slovenija, Španija in Mehika s projektom, poimenovanim Živo srebro in srebro na medcelinski Camino Real, niso uvrstile na seznam svetovne kulturne dediščine.

Umestitev na seznam je Idriji ušla le za las. "Zmanjkal nam je le en glas," je povedal nekdanji župan Idrije Samo Bevk. "Za pozitivno odločitev bi potrebovali 14 glasov, dobili pa smo jih 13," je pojasnil in dodal, da je najbrž kriva nepopolna vloga Mehike, saj je Idrija že lani za svoj del dobila potrditev.

V Idriji se sicer ne dajo in bodo, če bo država za to, spet kandidirali naslednje leto. "Najbrž bo treba poiskati novega partnerja, zamenjavo za mehiški San Luis Potosi, prenoviti pa bo treba tudi idrijski dosje," je povedal Bevk.

Slovenijo v skupnem projektu zastopa Idrija, Španijo najstarejši živosrebrni rudnik na svetu Almaden, Mehiko pa rudnik srebra San Luis Potos.

Odločitev Unesca bi morala biti znana že včeraj, a so razpravo o nominaciji preložili na danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.