Slovenija
61 ogledov

Nevarna bolezen v vinogradih

Žurnal24 main
V vinogradih okoli Straže pri Novem mestu se je pojavila nevarna zlata trsna rumenica. Minister svari – obolele trse je treba odstraniti, čeprav je drago.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes napovedalo ostre ukrepe za preprečitev širjenja nevarne bolezni vinske trte. Zlato trsno rumenico so v Sloveniji prvič opazili že leta 2005, vendar pa je letos posebej močno izbruhnila v okolici Straže pri Novem mestu.

Minister Dejan Židan napoveduje ostre ukrepe: "Odločili smo se, da se bomo odzvali zelo precizno, tudi na neki način stroškovno drago, ampak če tega sedaj ne naredimo, bodo stroški zatiranja te bolezni - gre za bolezen, ki se je ne da zdraviti - čez kakšno leto ali dve bistveno večji, kot bodo zdaj," je dejal minister. Stroški sedanjih aktivnosti naj bi znašali okrog pol milijona evrov.

Če lastnik vinograda opazi bolezenske znake v svojem vinogradu, mora o tem obvestiti pristojne službe. Te odvzamejo vzorce in v primeru potrditve bolezni sledijo točno določeni ukrepi. Fitosanitarna uprava med drugim z odločbo določi tako imenovano razmejeno območje, ki obsega enokilometrski pas žarišča okužbe in do petkilometrski pas varnostnega območja.

Vinogradniki so si krivi sami
Predsednik Društva vinogradnikov Dolenjske Jože Žura se z napovedanimi ukrepi strinja: "Bolezen je nekaj podobnega kot aids. Torej trsu, ki je okužen, ni več pomoči."

Bolezen povzroča bakteriji podobna fitoplazma. Širi se zlasti s pomočjo prenašalca, ameriškega škržata. Žuželka med prehranjevanjem posesa skupaj z rastlinskimi sokovi na okuženi trti tudi fitoplazmo in jo nato z naslednjim vbodom prenese na zdrave trte. "Za vinogradnike je bilo obvezno škropljenje nasadov. Očitno tega niso dosledno upoštevali − predvsem manjši vinogradniki ali pa tisti, ki gojijo sorto šmarnice, ki naj bi bila po prepričanju odporna na vse bolezni," dodaja Žura.

Bolezen se je na tem območju pojavila že lani, podobno kot pred časom pri Podbočju. "Takrat so bili vsi vinogradi na območju v nekakšni karanteni. Obvezno so morali škropiti proti škržatu istočasno. Bili so uspešni, bolezen so izkoreninili." Pri Straži bodo morali očitno vajo ponoviti. Stroške – razen če nimajo dokaza, da so proti škržatu škropili – bodo vinogradniki nosili sami.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.