Slovenija
14 ogledov

Nevarna darila za otroke

Za zdaj nam ostaja le pavšalen nasvet: igračo povohajte, preden jo kupite! Žurnal24 main
Igrače lahko vsebujejo kemikalije, ki so škodljive za otroke. Težava je, kako jih prepoznati. ZPS svetuje: "Ne kupujte igrač, ki dišijo!"
 

Na CE se ne gre zanašati

Igrače, ki se prodajajo na evropskem trgu, morajo biti skladno z evropsko zakonodajo označene z oznako CE (Conformité Européenne), vendar se je napačno zanašati, da so igrače s tem napisom varne. Znak ni namenjen potrošnikom, ampak nadzornim organom in je le izjava proizvajalca oziroma trgovca (za izdelke, ki se uvozijo na evropski trg), da igrača dosega raven varnosti, ki jo zahtevajo predpisi v Evropski uniji. Ti dišav in parabenov ne omenjajo, prav tako prepoved omenjenih kemikalij ni predvidena v reviziji direktive, ki je v pripravi.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) pred nakupovanjem prazničnih daril za otroke opozarja, da so lahko v igračah zdravju škodljive kemikalije, katerih uporaba v Evropski uniji ni prepovedana. Parfumi in parabeni po navedbah ZPS po nepotrebnem ogrožajo zdravje otrok, zaradi česar so recimo na Danskem v času pred decembrskimi nakupovanji starše opozorili na problematiko dišav. V članku " Želite svojemu otroku za Božička podariti alergijo?" na prvi strani dnevnika 24timer so jih pozvali, naj ne kupujejo igrač, ki dišijo.

Nepopolne deklaracije
Kako prepoznati omenjene kemikalije v izdelkih, nam na ZPS niso znali povedati. Prav tako ne, kateri izdelki, ki se prodajajo na slovenskih policah, vsebujejo omenjene kemikalije. Na to temo namreč v Sloveniji ni bila opravljena nobena študija, je pa ZPS leta 2004 sodelovala v mednarodnem projektu "kemikalije v igračah", v katerega je bilo vključenih deset evropskih potrošniških organizacij.

Takrat so ugotovili, da le 15 od skupno 83 vzorcev igrač ne vsebuje nobene nevarne kemikalije, ki so jih iskali (težke kovine, hlapne organske spojine, ftalati, aromatski amini, formaldehid in bromirani zaviralci gorenja). V laboratorij na Danskem so poslali šest igrač iz Slovenije in v petih odkrili nevarne kemikalije, med njimi tudi hlapne organske substance, ki so po navedbah organizacije alergene.

Parabeni se sicer uporabljajo kot konzervansi predvsem v kozmetični industriji (make-up, losijoni). " Po svoji kemični sestavi so  sintetizirani na osnovi alkilhidroksibenzoata in se na deklaracijah (če sploh) pojavljajo pod imenom  metil-,etil-, propil- ali butil-paraben," je za zurnal24.si pojasnil neodvisni raziskovalec in ekolog Anton Komat. "Vedeti pa moramo, da kozmetična industrija ni dolžna deklarirati sestave svojih izdelkov, ker naj bi bila to poslovna tajna."  Prav tako po besedah Dušice Breskvar iz ZPS navajanja prisotnosti kemikalij v igračah ne zahteva pravilnik o igračah.

Dermatitis in hormonske motnje
"Že dolgo je znano, da parabeni povzročajo alergijske reakcije v obliki dermatitisa, v zadnjih raziskavah pa je dokazano, da imajo učinek hormonskih motilcev (HDC). Te kemikalije imajo estrogeni učinek na moške (plodnost in moškost) in ženske (rak dojk in rodil, endometrioza)," je povedal Komat in pojasnil, da estrogeni učinek parabenov sicer ni zelo velik, je pa pomemben zaradi njihove široke uporabe. Ker se parabeni množično uporabljajo v številnih izdelkih, so ljudje pogosto v kontaktu z njimi.

Pediatrinja in alergologinja Vesna Vodušek Plevnik je za Žurnal24 povedala, da sicer v svoji praksi do zdaj ni imela primera alergije otrok zaradi dišav ali parabenov, da pa igrače, ki vsebujejo omenjene kemikalije, za otroke niso primerne, ker so toksične. Glede alergij po njenih besedah do sedaj ni bilo narejenih konkretnih raziskav, ki bi potrdile povezavo med pojavom alergije in parabeni v igračah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.