Slovenija
12 ogledov

Nevarna driska za bolnike

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Od danes do nadaljnega v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru prepoved obiskov. Nevarna širitev sezonskih črevesnih obolenj, ki lahko še dodatno ogrozi ležeče bolnike.

Zaradi širitve sezonskih črevesnih virusnih obolenj so iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) sporočili, da so od danes do nadaljnjega prepovedani obiski v glavni stavbi na Zaloški 7, zaradi zaščite tako hospitaliziranih pacientov kot tudi zaposlenih.

Okuženi, še preden izbruhnejo znaki.
"Takšna črevesna virusna obolenja predstavljajo velik problem, saj je človek lahko že okužen, preden izbruhnejo simptomi, torej pred vročino, drisko in bruhanjem, v tem času pa lahko oseba virus že širi naprej," pravi Tatjana Mrvič iz UKC Ljubljana.

"Gre za rutinski ukrep zaradi omenjenih okužb, ki se, kot že ime pove, navadno v povečanem številu pojavljajo pozimi. Običajno se s sezonskimi črevesnimi virusnimi obolenji srečamo pri otrocih, a znani so tudi izbruhi znotraj odraslih oddelkov. Ker je okužba tako agresivna in se tako hitro širi, želimo zavarovati naše bolnike in zmanjšati možnost, da bi zboleli," je za zurnal24.si pojasnila Tatjana Mrvič, pediatrinja in svetovalka službe za preprečevanje bolnišničnih okužb v UKCL.

Prepovedali obiske pri najbolj kritičnih bolnikih
Zaradi nevarne driske, ki bi zdravljenje ali potek bolezni bolnikov lahko dodatno otežila, so zato prepovedali obiske na najbolj kritičnih oddelkih v glavni stavbi UKCL. "To so interni in kirurški oddelki ter intenzivne enote," pravi Mrvičeva.  

Nujna higiena rok!
Opozorilo pravzaprav velja za splošno populacijo, še pojasnjuje Mrvičeva, najpomembnejša preventiva pa je higiena rok, opozarja.

"Apeliramo na ljudi, da res pazijo na higieno rok ter si roke umivajo in razkužujejo. Pazijo naj, če v bolnišnico prihajajo na primer iz trgovskih centrov, iz domov za starejše osebe, ali če tja odhajajo na obisk, saj so lahko tudi  tamkajšnji varovanci bolj ogroženi, če zbolijo, skratka, splošna higiena naj bo poostrena," svetuje Tatjana Mrvič. 

V porastu respiratorne in črevesne okužbe
Na naše vprašanje, ali je v tem času veliko bolnih, Mrvičeva pritrdi, da so v porastu tako respiratorne kot črevesne okužbe, kar je za ta letni čas običajno in pričakovano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.