Slovenija
27 ogledov

Nevarna tudi Južna Afrika

Mojca Matičič obiskovalcem svetovnega prvenstva v nogometu svetuje, naj nimajo t Žurnal24 main
Hepatitis. Mož nemi prenašalec hepatitisa B, ženi grozila odpoved jeter.

Nevarno. K zdravnici Mojci Matičič z ljubljanske infekcijske klinike je prišla 28-letna poročena mamica z znaki okužbe hepatitisa. Imela je akutni hepatitis virusa B, grozila ji je odpoved delovanja jeter. Bolnica je ozdravela, nosilec virusa pa je bil mož, ki je bil njen edini spolni partner.

Mož se je pred dvema letoma cepil proti hepatitisu B, a je bil najbrž nemi prenašalec virusa že prej. Priznal je, da je imel v tujini nekaj nezaščitenih spolnih odnosov. Tako je izkušnjo svoje bolnice povedala Mojca Matičič pred svetovnim dnevom hepatitisa, ki bo 19. maja.

Pod 0,5 odstotka
Vsak 12. Zemljan je trenutno okužen z enim od virusov hepatitisa B ali C,” opozarja Mojca Matičič, ki ocenjuje, da je v splošni populaciji v Sloveniji hepatitisa C pod 0,5 odstotka. Posebno je opozorila na trenutno aktualno Južno Afriko, kjer je 15 odstotkov prebivalcev okuženih z virusom hepatitisa B, 18 odstotkov pa s HIV.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.